luni, 16 februarie 2009

The Square Peg



The Square Peg

Regia
John Paddy Carstairs
In rolurile principale Norman Wisdom, Honor Blackman

Un alt doilea film vazut in week-endul asta cu Norman este cel din 1958, The Square Peg, nu la fel de amuzant, desi aici el joaca un dublu rol, cel obisnuit al lui Norman Pitkin, precum si rolul unui general nazist aflat in Franta ocupata. Alaturi de el, acelasi domnul Grimsdale, in tipicul rol al sefului lui.

Cine sunt ei in acest film? In primul rand, sunt angajatii primariei, domnul Grimsdale este inginerul sef si cel care supervizeaza intretinerea drumurilor, in vreme ce Norman este angajatul sau fidel. Intamplarea face ca un drum sa se deterioreze chiar langa intrarea intr-o unitate militara. Si, pe deasupra, suntem in anii celui de-al doilea razboi mondial, prilej ca intregul corp militar sa fie in alerta si sa nu accepte micile glume ale lui Norman: pune un semn de stop inainte venirii generalilor, da comenzi soldatilor de peste gard din groapa in care sapa, evadeaza din arestul acestora.

Drept razbunare, cei din conducerea armatei le pregatesc o pedeapsa exemplara: recrutarea lor si apoi trimiterea pe front in Franta. Pataniile lor, mai ales ale lui Norman, continua in aceasta a doua parte a filmului: cei doi ajung intr-un bar si de aici trebuiau sa plece ca pioneri pe front, insa nimeresc din greseala intr-un alt camion si sunt parasutati in spatele liniilor inamice in Franta. Norocul sau ghinionul lui Norman este ca seamana pana la identitate cu generalul nazist care conducea zona. Situatiile hazlii sunt dese in aceste momente, fiecare confundandu-i pe cei doi intre ei.

Un film amuzant, nu insa la fel de hazliu ca "A Stitch In Time" si fara mesajul acestuia din urma, respectiv critica adusa clasei bogate a societatii. In "The Square Peg", critica este adusa mai ales armatei si servitorilor ei mai putin inteligenti, dar si nazistilor. Din nou, Norman este agreabil, face o pereche potrivita cu domnul Grimsdale, iar ceilalti actori se straduiesc sa tina pasul cu comicariile celor doi.

Nota 7.5/10
Jovi

Niciun comentariu: