duminică, 1 februarie 2009

The Reader






Cititorul (2008)

The Reader



In rolurile principale Kate Winslet, Ralph Fiennes

Am inca impresii amestecate cu privire la acest film. Mai ales, impresia ca ma asteptam la mult mai mult, un film cu o mai mare substanta, mai ales ca este printre marile nominalizate la Oscarurile de anul acesta, mai cu seama pentru cel mai bun film si cea mai buna actrita in rol principal. Este un film despre un secret pe care o persoana vrea sa il pastreze toata viata, chiar daca este in dezavantajul ei, in cele mai multe dintre situatii, ajungand sa fie chiar condamnata la inchisoare pe viata.

Inspirat din romanul germanului Bernhard Schlink, publicat in 1995, filmul incepe prin povestea de dragoste neverosimila dintre un baiat de liceu, Michael Berg, si o femeie mult mai in varsta decat el, Hanna. Bolnav, in faza incipienta de scarlatina, ajunge din intamplare la usa casei ei, iar ea il duce acasa pentru a se face bine. Dupa cateva luni, timp in care s-a aflat in pat, vrea sa o vada si sa ii multumeasca pentru ajutorul dat cand era bolnav. Intalnirea dintre ei se transforma intr-o relatie pasionala si infocata. El fuge mai devreme de la scoala, se izoleaza de colegii sai, pentru a trai toate clipele cu ea.

Ineditele sunt clipele in care ea il intreaba ce anume invata la scoala si ce citeste. In acel moment, ea il roaga sa ii citeasca zilnic din cartile din biblioteca scolii, devenind un ritual obisnuit. Pana si in momentul cand el vrea sa ii arate o harta cu itinerarul unei excursii in doi cu bicicleta, ea indeparteaza cartea si spune ca nu ii pasa. Sunt primele momente in care spectatorul se familiarizeaza cu secretul ei: faptul ca nu stie sa citeasca. un secret pe care nu vrea sa il abandoneze, dar nici sa indrepte acest lucru.

Astfel ca, atunci primeste o promovare si trebuie sa munceasca prima data intr-un birou si nu ca taxatoare pe tramvai, fuge, isi abandoneaza casa si pe tanarul ei prieten, sperand sa dispara pentru totdeauna. Michael isi continua viata dupa acaesta pierdere, trecand prin liceu si ajungand la facultatea de Drept si fiind indrumat, alaturi de colegii sai, de catre un profesor experimentat, sa mearga la procesele care, in anii 50-60, inca judeca reminiscente ale regimului nazist.

Intr-unul din procese o descopera pe Hanna in boxa acuzatilor, fosta gardianca a SS intr-un lagar de concentrare si care a sustinut/ajutat/permis uciderea unor tinere fete intr-o biserica ce luase foc. Fiind singura sincera din toate cele acuzate, este pusa la colt de acestea si se fac marturisiri ca ea conducea grupul si ea scrisese raportul cu privire la cele intamplate. In clipa cand i se cere o expertiza grafologica, ia toate acuzatiile asupra sa, fiind condamnata la inchisoare pe viata, nedorind sa dezvaluie secretul vietii ei: ca nu stie sa scrie si sa citeasca.

Michael, care era in sala, putea sa o ajute si sa spuna adevarul. Numai ca el decide sa ii respecte, de la distanta, vointa ei. O sustine de departe si, devenit el insusi avocat, incepe sa ii inregistreze zilnic casete audio cu cartile citite de el si i le trimite in inchisoare. In timp, ea invata sa citeasca si sa scrie, iar in clipa cand trebuie sa fie eliberata, este chemat pentru a o ajuta. Un moment de tensiune apare aici: se revad dupa peste 20 de ani si pare ca spera ca el inca o mai iubeste. Numai ca el este foarte rece si ea decide ca viata ei trebuie sa se opreasca aici, pentru ca nu poate supravietui in lumea cea mare.

Pe langa povestea de dragoste peste ani, una tulburatoare, in care ea se sprijina pe mai tanarul sau prieten, este de remarcat si istorisirea anilor din Germania de dupa cel de-al doilea razboi mondial si generatiile imediat urmatoare acestuia. Pe de o parte, generatia tanara, care nu ia cunostinta de ororile razboiului decat din povestile celor din jur, pe care ii crede nevinovati si cu sufletul usor. Pe de alta parte, generatia celor care au trait ca adulti razboiul, au fost multi dintre ei implicati, unii chiar vinovati de lucruri groznice. Iar lupta pentru sanctionarea, intelegerea si iertarea celor din urma este emblematica pentru reconstructia Germaniei. De altfel, s-a inventat aici un termen psihologic - vergangenheitsbewältigung,- care inseamna „lupta de a te impaca cu trecutul”.

Nota 8/10
Jovi

Niciun comentariu: