duminică, 8 februarie 2009

Seven Pounds







Seven Pounds
In rolurile principale Will Smith, Rosario Dawson

Cateodata nu inteleg cum un film poate trece neobservat de Academia Americana de Film, astfel incat sa nu fie nominalizat pe premiile Oscar. Nu este primul exemplu, nici Gran Torino nu are sanse anul acesta sau filmul, inca nevizionat, de care pomenea Dan R. "Synecdoche, New York". Insa acest "Seven Pounds" mi s-a parut a avea toate atributele pentru cateva nominalizari la cel mai prestigios premiu pentru film din cinematografie. Trecand pentru un scenariu absolut fabulos si o interpretare exceptionala a lui Will Smith, este o poveste despre o greseala din trecut si modurile in care poate fi ea indreptata cu adevarat, despre sufletul uman pus in slujba umanitatii, despre moartea fizica si sufleteasca a unei persoane care poate sluji vietii a sapte suflete.

Filmul porneste greoi si intortocheat. Nu intelegem ceea ce se petrece, pentru ca, printre momentele prezente, sunt introduse clipe de flash-back, scurte insa, in care ni se releva crampeie dintr-un trecut nedefinit. Acest inceput si complexitatea personajelor are darul de a deruta spectatorul si a-l face sa se intrebe: oare ce se petrece? care sunt legaturile intre toate aceste personaje secundare, unite printr-o singura veriga, aceea detinuta de Ben Thomas, un inspector fiscal marunt? Marele merit este ca mentine spectatorii in aceasta deruta si aceasta neintelegere pana la sfarsit, cand totul se leaga si descoperim legaturile, bine formate si bine planuite de Ben, intre toate personajele.

Nu poti face o recenzie a acestui film fara sa tii seama de cele intamplate ulterior: in primul rand, Ben Thomas (interpretat de Will Smith) este un fals inspector al mult-temutului Fisc american, care urmareste numai persoane care au probleme de sanatate sau de viata. El incearca, sub masca unei sarcini de serviciu, sentimentele acestora, greutatile lor, vrea sa descopere daca ei sunt oameni buni sau doar exista aparenta aceasta.

Undeva, in trecut, calatorind cu sotia sa in propria masina, intr-o vreme cand era entuziasmat de serviciul sau, prea atent la un mesaj de la munca, a avut loc un accident rutier, in care au murit sapte persoane, intre care si sotia sa. Distrus psihic, telul vietii sale este sa ii ajute pe ceilalti. Vrea ca macar sapte persoane sa profite de pe urma existentei sale pe pamant, macar pentru a-si ispasi propriile greseli. Prin interventii, prin substituirea sa in locul fratelui care lucra la Fisc, reuseste sa salveze sau sa schimbe vietile a sapte persoane.

Un transplant de ficat, o donatie a propriei case pentru o sotie maltratata de sotul ei, un transplant de colon sau o donare de maduva sunt primele fapte bune. La un moment dat insa, in urma cautarilor sale, o cunoaste la Emily (Rosario Dawson), care are o malformatie a inimii si nu poate gasi un donator compatibil, deoarece are o grupa de sange rara. Relatia lor curge spre una sentimentala, dar el este atat de rece si de distant. Will Smith joaca exceptional acele scene. Inca nu cunoastem drama sa existentiala, insa figura sa este atat de indurerata si de crispata de posibilitatea ca Emily sa fie prima persoana la care tine dupa sotia sa, incat, macar pentru aceste momente, ar merita o nominalizare la Oscar.

Pana la urma, planul sau este dezvaluit. Inima sa este compatibila cu trupul lui Emily si, chiar daca se indragosteste de ea sau poate tocmai de aceea, decide sa se sinucida pentru ca ea sa traiasca. De asemenea, un barbat orb va primi ochii sai, iar misiunea sa de salvare a sufletului devine completa.

Un film despre dorinta unui om distrus de a schimba destinele altora, dar cu o singura conditie: nu vrea sa dea unui om aceasta sansa daca nu o merita. De aceea, el ii testeaza in moduri din ce in ce mai bizare, pe unii jignindu-i, pe unii observandu-i de aproape sau de la distanta. Numai cei care merita sansa schimbarii, o vor capata, iar ceea ce realizeaza Ben este mai presus de cuvinte. Sacrificiul suprem, pentru persoana pe care o iubeste, este chiar moartea. Will Smith are un rol extraordinar, emotionant, peste toate rolurile in care l-am vazut pana acum.

Nota 10/10
Jovi

3 comentarii:

Anonim spunea...

clar, nota 10. e cel mai tare film vazut in ultima perioada.

Gabuka spunea...

Filmul a primit 2 nominalizari la Oscar, esti prost informat ;)

Jovi Filme-cărți.ro spunea...

Eu nu am gasit nicio nominalizare atunci cand am facut recenzia, dar nici acum la o primire fugara pe imdb.com.
Iata linkul http://www.imdb.com/title/tt0814314/awards .
Poti sa imi dai amanunte?
Merci de vizita