duminică, 30 noiembrie 2008

Boogie




Boogie (2008)
Boogie

Regia
Radu Muntean
In rolurile principale Dragos Bucur, Anamaria Marinca, Mimi Branescu, Adrian Vancica

Un film despre care am auzit multe, unul dintre filmele romanesti care au iesit in evidenta in acest an, mai ales ca acoperire publicitara. Nu poate ajunge insa ca anvergura si valoarea artistica pe "Restul e tacere", insa nici nu dezamageste. Povestea unui barbat aflat intre doua momente ale vietii: cea ludica, petrecareata, studenteasca si cea familiala, plina de responsabilitati si, prin urmare, mai serioasa si complicata.

Nu intamplator cred, povestea se petrece pe litoral, intr-o minivacanta de 1 Mai. Centrul actiunii este Bogdan (porecla lui din tinerete fiind Boogie), plecat la mare impreuna cu familia sa, respectiv sotia si baiatul de 3 ani, si care se intalneste acolo cu doi dintre cei mai buni prieteni ai lui din liceu, Penescu si Iordache (cel din urma plecat de ceva timp in Suedia si revenit pentru o scurta perioada). Incorsetat in viata de familie, Bogdan se simte nevoit sa refuze initial oferta acestora de a rememora clipele de peste ani.

Se simte, pe de o parte, responsabil, doreste sa ii faca pe plac sotiei si de a se juca cu copilul, desi totul pare mai rece. Pe de alta parte, insa, invitatia celor doi prieteni il atrage. Asteapta un moment de incordare pentru a pleca dupa acestia, intai la o sala de bowling, seara udata din plin cu vin, cu glume, si apoi, atractia suprema, toti trei pleaca intr-o camera de hotel cu o prostituata. Bogdan este tot timpul pus in fata alegerii. Aceasta se perpetueaza si asistam la interactiunea cu un personaj tot timpul ambiguu. Chiar daca, intr-un tarziu, se intoarce la sotie si copil, de parca nimic nu s-ar fi intamplat, avem impresia ca este doar primul moment dificil. Atractiile vor continua si, odata prima greseala facuta, ele se vor perpetua si, in conceptia mea, viitorul familial este in ceata.

E bine ca filmul nu ofera raspunsuri. Si ca fiecare barbat si fiecare femeie aflati in situatii similare, la inceputul vietii familiale au in fata o alegere a pasului urmator: dorinta de libertate si aventura sau cea a statorniciei si fericirii conjugale. Florin este fiecare dintre noi. Care se gandeste care este solutia optima pentru fericire. De aceea, este o pelicula care pune intrebari si care m-a pus personal pe ganduri, in multe clipe regasindu-ma in pielea personajului principal, la aceeasi varsta ca si el, cu rezonante asemanatoare.

Nota 7.5/10
Jovi

Niciun comentariu: