luni, 17 noiembrie 2008

The Dark Knight



The Dark Knight

Regia
Christopher Nolan
In rolurile principale Heath Ledger, Christian Bale

Mai spuneam cateodata ca e nevoie si de un film de actiune din cand in cand. Si chiar auzisem lucruri bune despre "The Dark Knight". Si raman dupa vizionarea acestui film cu doua concluzii: prima concluzie este aceea ca a fost cel mai bun "Batman" vazut vreodata, cel care da spectatorului cea mai mare senzatie de realism, atat al situatiilor, cat si al personajelor, lipsind (din fericire) Poison Ivy sau nu stiu ce alti monstri, simpatici, dar neancorati in realitate.

Apare, in schimb, Jokerul, pe care il privesc (ca a doua concluzie) drept cel mai bine interpretat si reliefat personaj negativ din filmele de acest gen. Sub un chip mascat ca in piesele de pantomima, cu cicatrici accentuate de machiaj care ii brazdeaza colturile gurii, urme ale unor clipe de tortura facute de catre tatal sau, cu un glas usor ragusit si batjocoritor, el este intruchiparea Raului absolut, un unul Diavol cu chip omenesc, care are un scop extraordinar de bine pus la punct: atragerea de partea sa a celui mai bun dintre cetatenii orasului Gotham. Nu a lui Barman care are propriile slabiciuni umane, ci a lui Harvey Dent, noul procuror, un om fara prejudecati care isi doreste doar dreptatea.

Si acesta, dupa moartea viitoarei sale sotii, cedeaza si trece de partea raului. Jokerul este malefic din toate punctele de vedere, insa, in ochii spectatorului devine chiar simpatic. Desi incendiaza spitale sau omoara oamenii mafiei, da senzatia ca este uman. Spitalul este incendiat dupa ce oamenii sunt evacuati, detonarea feriboturilor pline ochi de oameni este lasata la latitudinea acestora, totul pentru a lasa sa se vada o farama de umanitate in actiunile acestuia.

Prin urmare, un film peste ceea ce ne-a aratat Batman pana acum. Poate si pentru ca intriga se bazeaza in primul rand pe Joker (interpretat extraordinar de Heath Ledger) si nu pe Batman, iar acesta din urma, atunci cand este in primul plan, nu este evidentiat datorita fortei sale fizice sau al multiplelor arme de care se foloseste, ci datorita trasaturilor sale umane, principiilor prin care pune accentul pe prieteni, familie, dragoste si apararea cetatenilor din Gotham.

Nota 9/10
Jovi

Niciun comentariu: