duminică, 9 noiembrie 2008

House of Sand and Fog



House of Sand and Fog
In rolurile principale Jennifer Connelly, Ben Kingsley

Un sfarsit de saptamana mai linistit si mai lipsit de griji m-a ajutat si determinat sa reiau vizionarea unor filme bune si de mult-asteptate. Intrucat Ben Kingsley este unul dintre actorii mei favoriti, incep descrierea filmelor din week-end-ul asta cu "House of Sand and Fog", care m-a pus pe ganduri, nu stiu cum sa descriu si sa imi explic prea bine cruzimea din unele momente, mai ales ca filmul este tipic american si poate inocula si punerea in context a unor idei politice, avand in vedere ca unul dintre protagonisti este un emigrant iranian, refugiat si devenit cetatean american.

Ajuns in acest stadiu, Massoud Amir Behrani (Ben Kingsley) doreste sa ramana in ochii comunitatii (mai ales a celei iraniene) ca un om instarit capabil sa ofere tinerei sale fete o "partida" buna si o casatorie reusita. Desi banii sunt tot mai putini si munceste ferit de ceilalti ca muncitor necalificat si vanzator la un fast-food, ii gaseste fetei un sot pe masura. Apoi da o lovitura imobiliara prin achizitionarea unei case rechizitionate de fiscul american pentru neplata unor taxe.

Pe celalalt plan al povestii, este Jennifer Connelly, interpreta rolului fostei proprietare a casei, Kathy, o casa mostenita de la tatal sau, dar o persoana aparent indolenta si nepasatoare, usor labila psihic, lucru dovedita atat prin inconsienta neplatii taxelor, dar si prin repetatele tentative de sinucidere. Intrucat prin intermediul avocatei ei are impresia ca nu va recastiga niciodata casa inapoi, conflictul se muta pe plan personal, prin incercari de intimidare atat ale ei, cat si al noului sau prieten, un politist, care isi depaseste atributiile, amenintandu-l pe Behrani si pe familia sa cu expluzarea in Iran.

Filmul a fost destul de lung, dar am fost foarte curios de final, nu vedeam unde va fi rezolvarea situatiei conflictuale dintre protagonisti. Din pacate, Behrani sufera o mare dezamagire si tristete: moartea unicului sau fiu, ceea ce a reprezentat o adevarata tragedie. Viata lui si a sotiei sale au fost complet rasturnate cu fata in jos, iar cruzimea scenelor a fost impresionanta. Interpretarea celor doi actori din rolurile principale a fost magistrala, cu un plus pentru Ben Kingsley (nominalizat la Oscar pentru acest rol), dar impresionat si de frumusetea lui Jennifer Connelly.

Nota 7/10
Jovi

2 comentarii:

Anonim spunea...

Intr-adevar, interpretarea a fost magnifica. Un film foarte bun, ma bucur ca ai scris despre el

Jovi Filme-cărți.ro spunea...

Si eu ma bucur ca ma citesti...si ca ti-am descoperit blogul...