marți, 30 decembrie 2008

The Three Burials of Melquiades Estrada



The Three Burials of Melquiades Estrada

Regia
Tommy Lee Jones
In rolurile principale Tommy Lee Jones

Un film despre lupta unei persoane de a indeplini promisiunea facuta unui prieten dupa moartea acestuia, de a-si face si a-i face dreptate singur, incalcand pentru aceasta multe principii, incalcand legea si, paradoxal, reuseste. Un film independent, pe care Tommy Lee Jones l-a regizat si s-a regizat pe sine insusi si a facut-o cu multe succes.

Pete este un fermier singuratic din apropierea granitei cu Mexicul, zona impanzita de graniceri si politisti care patruleaza. Intr-o zi insa, un imigrant mexican ii cere protectie si ceva de munca. Melquiades Estrada, pentru ca despre el este vorba, se dovedeste un ajutor de nadejde, dar, peste toate, un prieten adevarat. Si pentru a-i dovedi asta, ii promite ca, daca se va intampla ceva grav cu el, il va ingroba inapoi in pamantul natal, in Mexic, intr-un loc anume, intr-un sat pierdut de lume, printre dealuri.

Si inevitabilul se produce: un politist de frontiera, Mike Norton (Barry Pepper) il ucide din greseala si apoi este protejat de toata lumea pentru a nu fi pedepsit. Pete insa nu a uitat promisiunea. Il rapeste pe Mike, il dezgroapa pe Melquiades si pleaca impreuna spre a indeplini ultima dorinta a prietenului sau. Obstacolele sunt multiple, dar se bazeaza pe spiritul sau de supravietuire pentru a reusi. Pana la urma, pana si Mike Norton ramane impresionat de dorinta neinfricata a lui Pete si de modalitatea sa de a nu se da invins pentru a indeplini cererea prietenului sau.

Un film care pune multe intrebari si ofera raspunsuri surprinzatoare. Se poate realiza dreptatea personala de unul singur atunci cand este vorba de o promisiune facute unui prieten apropiat? Pana unde se merge pentru respectarea acesteia? Pana la capat, se pare ca e concluzia filmului. Numai ca nu e niciodata asa de simplu, insa trebuie staruit si perseverat. A rezultat astfel un film care mi-a determinat gandurile sa zboare spre promisiunile facute prietenilor.

Nota 7.5/10
Jovi

Niciun comentariu: