joi, 25 decembrie 2008

Fun with Dick and Jane



Fun with Dick and Jane

Regia
Dean Parisot
In rolurile principale Jim Carrey, Tea Leoni

Cred ca filmul de fata avea un succes mult mai mare daca aparea pe piata in actualele momente ale crizei financiare mondiale. Si asta pentru ca tocmai acest aspect il trateaza: o mare corporatie da faliment si, cu aceasta, o familie trebuie sa supravietuiasca prin orice mijloc, visul lor american fiind spulberat.

Filmul trateaza viata unei familii tipice din clasa de mijloc a fiecarei tari: el se daruieste muncii si asteapta de multi ani ca superiorii lui sa il zareasca si sa il promoveze; ea se afla intr-o slujba care nu o mai multumeste si spera ca el sa castige indeajuns pentru ca, intr-o buna zi, sa renunte la munca si sa devina casnica; copilul lor apare prea putin, insa si la el se vede o indiferenta fata de parinti, vorbind mai mult in limba spaniola, pentru ca petrece mai mult timp cu bona spaniola decat cu acestia.

Viata lor se schimba. Lui Dick (interpretat de un Jim Carrey inteligent) i se propune postul de vicepresedinte la firma la care lucreaza, Globodyne. Numai ca i se impune o aparitie la TV , in care inconstient anunta falimentul companiei. Sotia sa, Jane (Tea Leoni) demisioneaza in aceeasi zi si incepe calvarul. Ratele la casa, ipoteca, masina luxoasa, toate aspectele financiare ii determina sa stranga cureaua, sa vanda lucruri si ii impinge apoi la gesturi necugetate, la prima vedere.

Devin astfel un fel de Bonnie si Clyde, foarte amuzanti, schimbandu-si masti peste masti, transformandu-se in roboti, clovni sau barbati cu barba. Arsenalul lor parca nu se mai termina, iar surpriza este ca jafurile lor raman nepedepsite, fiind deopotriva de amuzante. In cele din urma, trebuie sa dea lovitura finala, pentru ca cercul se strange: trebuie sa il pedepseasca pe seful de la Globodyne, interpretat de Alec Baldwin, care fugise cu banii angajatilor si actiunile lor, cam 400 de milioane de dolari.

Un film inteligent si amuzant, trecand peste obisnuitele schimonoseli ale lui Jim Carrey, oricum mai putine decat cele din anii '90. Un film despre cum doi oameni pot rasturna ierarhiile si criza economica, despre cum acestia pot aduce la suprafata adevaruri destul de prezente in America acestor ani.

Nota 7.5/10
Jovi

Niciun comentariu: