marți, 23 decembrie 2008

Closing the Ring



Closing the Ring/Richard Attenborough's Closing the Ring

Regia
Richard Attenborough
In rolurile principale Shirley MacLaine, Mischa Barton

Un film prea putin cunoscut, insa deosebit de sentimental si de sensibil. Despre cum se pastreaza prieteniile de o viata, despre cum o iubire poate fi mentinuta mereu in suflet, chiar si dupa ce unul dintre cei doi a murit. Un film impresionant despre dragoste si sentimente, despre legaturi sufletesti si promisiuni in fata mortii.

De obicei, nu povestesc cele ce se petrec in filme decat cu putine amanunte, accentuand pe cele care ma impresioneaza sau imi raman in minte. Nu as face-o nici la un film care mi-a placut atat de mult. O poveste complexa, amestecata si pe multiple planuri, intrezarind scene din anii celui de-al doilea razboi mondial pana in zilele noastre si pe personajele principale traindu-si povestile de dragoste peste ani.

Ethel Ann si-a iubit toata viata sotul disparut prea tanat intr-un avion prabusit in Irlanda in anii celui de-al doilea razboi mondial. S-a casatorit apoi cu cel harazit de acelasi sot, desi inainte sa moara el daduse inelul de logodna unui irlandez tanar caruia ii spusese ca e libera sa se casatoreasca cu cine isi doreste. Peste ani, un alt irlandez gaseste inelul si porneste pe urmele acestuia.

Viata din irlanda (unde loviturile teroriste ale IRA sunt la fiecare pas, ajungand sa aiba si efect asupra povestirii de fata) si linistea din America, unde doar viata de zi cu zi conteaza, se intersecteaza la fiecare pas. La fel si trecutul cu prezentul, lasand in urma istorisiri frumoase si, ciudat pentru mine caruia nu ii plac povestile intersectate in timp, placute spectatorului.

Pentru Ethel, iubirea care a simtit-o pentru Teddy si dragostea indatorata a reprezentat si o izbavire si o pedeapsa. L-a iubit toata viata, insa, in acelasi timp, si-a dorit mai mult. Numai ca promisiunea din tinerete a primat in fata oricaror tentatii. Dragostea pentru celalalt din grupul lor, Jack (Christopher Plummer), a ramas undeva in fiinta ei. Viceversa, Jack a ramas mereu fidel promisiunilor facute lui Teddy. A iubit-o mereu, s-a casatorit de trei ori, el insusi recunoaste ca singurul lucru benefic din acestea este fiul sau, indragostit, paradoxal, de fiica lui Ethel.

Pe langa amanuntele de mai sus, mai este de mentionat (tipic mie, nu?) ca scena in care Mischa Barton a aparut nud a fost numita "cea mai fierbinte scena de sex dintre aparitiile din filme ale anului 2007". E ceva, nu? Pare, intr-adevar, un film simplut, fara o tehnica regizorala deosebita, fara interpretari remarcabile (desi sunt actori cunoscuti si mult-apreciati), insa nu aceste lucruri impresioneaza, ci faptul ca sentimentele care se nasc din acest film, precum si mesajele care deriva din acesta sunt pregnante, adanci, ajung sa sensibilizeze spectatorul.

Nota 9/10
Jovi

Un comentariu:

Anonim spunea...

Da,ai facut o descriere perfecta a filmului.Mie mi-a placut mult de tot acest film.