vineri, 26 decembrie 2008

L'Aile ou la cuisse


L'Aile ou la cuisse (The Wing and the Thigh)

Regia
Claude Zidi
In rolurile principale Louis De Funes

Nu stiu a cata oara vad acest film si cu tot asa de mare placere. Unul din filmele mele favorite cu Louis de Funes si poate si pentru ca ne dezvaluie o parte ascunsa a bucatariei frantuzesti. M-am tot gandit si razgandit daca sa il vad de Craciun sau de Revelion cu prietenii si am aales prima varianta pentru ca nu mai aveam rabdare.

Louis de Funes este Charles Duchemin, autorul principal al lui ghid al restaurantelor frantuzesti. Pentru aceasta, el si armata sa de angajati trebuie sa colinde clandestin localurile si sa deguste mancarea, vinurile, precum si sa noteze servirea din fiecare. Ghidul este transmis in toata lumea si ajuta strainii sa se orienteze unde vor cina sau unde vor avea o masa festiva.

Prin urmare, Duchemin este dusmanit de multe persoane: atat de cei carora le subclasifica restaurantele, fara motiv dupa parerea lor, dar, mai ales, de conducatorii unui mare lant de fast-food-uri, care (amuzanta scena!) fabrica mancarea din paste cleioase si schelete de pui sau peste. Pe deasupra, si-l doreste pe fiul sau sa ii succeada la conducerea firmei, insa acesta are o cariera paralela si ascunsa, pe care o prefara oricarui alt lucru: este angajat clovn la un circ ambulant.

Sa fi fost un film vizionar? In care Louis de Funes se revolta, prin personajul sau, impotriva invaziei alimentatiei nesanatoase, plina de E-uri, existenta in fast-food-urile de tip american si promoveaza mancarea biologica, creata in conditii excelente. Filmul este plin de momente amuzante, dar si momente cand esti aproape de proverbialul romanesc "haz de necaz" sau momente cand esti pus pe ganduri. Totusi, un film agreabil si, pentru mine, nemuritor.

Nota 9/10
Jovi

2 comentarii:

Mihai spunea...

LA MULTI ANI STEFAN ! Sanatate si multe realizari !

Jovi Filme-cărți.ro spunea...

Multumesc, Auras, pentru urari...si tie cele mai frumoase ganduri si La multi ani!