joi, 3 iulie 2008

The Painted Veil




The Painted Veil

Regia
John Curran
In rolurile principale Edward Norton, Naomi Watts

Revederea dupa ceva timp a unui film drag mie, cu un actor favorit-Edward Norton, cu o Naomi Watts perfect integrata rolului jucat si cu un subiect foarte interesant, multitudinea de aspecte psihologice care pot fi traite in viata si calea dintre dezinteres si indiferenta catre dragoste. Sau cum se poate transforma o pasiune de o singura parte in ura si apoi in dragoste reciproca.

Edward Norton il joaca pe Walter Fane, un doctor obscur si un pasionaj cercetator de laborator care se indragosteste de Kitty (Naomi Watts), o femeie rasfatata de tatal ei, dar dornica de iubire si satula de fatarnicia mamei ei. Desi nu il iubeste la Walter, accepta casatoria cu el, pentru a scapa de mama ei si a pleca din casa parinteasca, desi avea ca alternativa calatoria, impreuna cu viitorul sot, in indepartata China. Nazuinta ei era de a gasi pe parcurs calea spre sufletul sotului ei si a-l iubi.

Insa in China, lucrurile nu s-au petrecut asa si, in curand, plictiseala s-a instaurat in viata ei si a cautat pasiunea in alt barbat, de care s-a indragostit si spera, in inima ei, ca si el sa fie la fel de fericit si la fel de indragostit. Numai ca sperantele ei s-au dovedit zadarnice in clipa in care Walter a aflat si i-a oferit alternativa: sa plece cu el intr-un tinut in care bantuia holera, unde s-a oferit voluntar mai mult ca razbunare, sau sa inainteze actele de divort pe motiv de adulter, divort cu scandal si care urma sa o denigreze in ochii apropiatilor.

Amantul ei se dovedeste a fi doar un barbat care isi dorea o aventura. Iubirea ei pentru el se dovedeste neimpartasita: inca un invatamant pentru care se spune ca pentru a exista o dragoste adevarata este nevoie de doua persoane, care sa isi doreasca implinirea ei impreuna. Iar ea se bazase doar pe cuvintele lui, orbita de pasiune si fara sa ajunga sa ii cunoasca gandurile si implicit sufletul.

Calatoria lor intr-o localitate indepartata din China se dovedeste a fi una de cunoastere a sentimentelor reciproce. Desi, la inceput, ura lui pentru ceea ce reprezenta ea si, mai ales, pentru faptele ei este evidenta, iar ea se simte vinovata, dar incearca sa scape de aceasta situatie, totul se schimba in timp si fiecare dintre ei descopera calitatile celuilalt, in conditii grele, printre oameni morti, dorinta lui de a stopa boala din tinut si incercarea ei de a se face folositoare celor din jur. Iar totul devine iubire

Pe langa excelentele mesaje reiesite din film, cum ar fi acela al renasterii fintei umane in ochii celorlalti, al renasterii iubirii dintr-o parte si al nasterii ei (chiar daca poate exista intr-o forma incipienta) din cealalta parte, al ipocriziei folosirii razbunarii ca modalitate de ranire a persoanei pe care ai iubit-o, al faptului ca dragostea vine din cele mai neasteptate locuri (iar cel mai neasteptat este chiar locul de langa tine), tin sa mentionez si exceptionala interpretare a celor doi actori din rolurile principale si frumoasele peisaje din China rurala.

Nota 9.5/10
Jovi

Niciun comentariu: