duminică, 6 iulie 2008

Proof




Dovada (2005)
Proof

Regia
John Madden
In rolurile principale Anthony Hopkins, Gwyneth Paltrow, Jake Gyllenhaal

Poate o demonstratie matematica sa iti schime viata? In anumite circumstante, cum sunt cele din film, da. Totusi, in ciuda unor actori aextraordinari, povestea acestui film mi s-a parut bizara si fara prea mare consistenta. Desi zbaterile tinerei femei sunt pline de insemnatate psihologica, totusi intregul scenariu este incorsetat in suspans, iar mesajul acestui film mi se pare un pic fortat: "Cel mai mare risc in viata este acela de a nu-ti asuma nici un risc".

Gwyneth Paltrow (aici cam stearsa ca si personalitate, cat si ca spect fizic) joaca rolul lui Catherine, fata unui fost geniu in matematica, dar care, inaintea varstei de 30 de ani, a innebunit si nu a mai putut continua teoriile incepute. Moartea lui a lasat-o intr-o mare dilema: viata ei fusese pana atunci aservita lui, ingrijindu-l cu o mare abnegatie, parasindu-si studiile, precum si lucrarile individuale.

Ce va face de acum inainte? Va reveni la scoala? Se va duce alaturi de sora ei in New York? Va innebuni si ea la aceeeasi varsta ca tatal ei? Il are alaturi pe Hal, fost student al tatalui ei, care cauta printre caietele scrise de acesta inainte de moarte, o farama a geniului lui, dar care descopera contrariat un caiet cu o demonstratie matematica inovatoare, care fusese realizata de ea.

Dilemele ei continua: sa declare public faptul ca acel caiet fusese scris de ea, asumandu-si meritele, si sa faca astfel fata propriilor temeri privind apropiata nebunie sau sa fuga departe, facand uitate clipele de geniu temporar.

Subiectul filmului mi s-a parut interesant, insa scenariul a fost cam intortochiat, iar mesajul filmului neclar sau inconsistent prezentat. Noroc cu maiestria actorilor, insa nu suficient.

Nota 6.5/10
Jovi


Niciun comentariu: