joi, 31 iulie 2008

Confreria Sfantului Giulgiu





"Confreria Sfantului Giulgiu", de Julia Navarro

Traducere de Adriana Steriopol

Editura Rao, Bucuresti, 2008

Un roman care nu aduce nimic in plus literaturii, fiind doar o poveste politista, amestecata deseori cu amanunte (unele reale) istorice, in genul celebrului roman al lui Dan Brown, "Codul lui DaVinci". Cartea urmareste, printr-o abila metoda de a povesti peste timp, istoria celebrului Giulgiu adapostit de catre Catedrala din Torino, care se presupune a fi al lui Iisus Hristos, desi prin metode stiintifice nu s-a dovedit in mod exact acest lucru.

Desi intalnim in carte multe momente care s-au petrecut intocmai cum ele sunt ilustrate (cum ar fi cucerirea Constantinopolului de catre Badoin, istoria Ordinului Templierilor), iar unele dintre acestea sunt inspirate din citate ale Evangheliilor Apocrife, apar si multe personaje confuze, plate, neacoperite istoric si care nu fac decat sa indeparteze povestea de la realismul perceput in alte parti ale ei.

Autoarea intercaleaza, intr-un ritm alert, greutatile unei anchete politienesti din zilele noastra asupra unui incendiu asupra Catedralei de la Torino, indreptat aparent asupra celei mai mari comori spirituale din interiorul ei (Giulgiul), cu istoria secreta a acestuia, o mare parte a acesteia fiind insa fictiva. Dupa "surprizele" lui Dan Brown insa, care parea ca aduce la iveala noi amanunte cu aparenta de autenticitate (nici "Codul lui DaVinci" nu a fost literatura de arta, dar a fost placut si incitant), aceasta carte nu aduce nici o noutate si nici o dorinta de a studia mai atent fenomenele marturisite.

Oare cate se vor mai pune in spinarea Ordinului Templierilor? Se vor opri curand autorii romanelor din ultimii ani din mistificarea acestui ordin religios si implicarea lui in toate enigmele Evului Mediu? Inca un roman comercial.

Match Point




Match Point

Regia
Woody Allen
In rolurile principale Scarlett Johansson, Jonathan Rhys-Meyers

Mi s-a parut un film aproape complet, compatibil sufletului si gusturilor mele in materie de cinematografie. O poveste de viata in stilul Woody Allen, rupta parca din realitate si un final neasteptat, atat de tipic si atat de antiamerican. Cateodata si caracterele puternice, dar irationale reusesc sa se adapteze imprejurarilor, sa scape prejudecatilor vietii si sa reuseasca in ciuda greselilor pe care le fac.

Personajul principal este Chris Wilton (Jonathan Rhys-Meyers), un baiat modest din punct de vedere financiar, insa cultivat, fost campion de tenis, acum instructor de tenis, care intra in lumea buna a societatii britanice, angajandu-se la un select club londonez. Acolo il intalneste pe Tom Hewett, reprezentant tipic al familiei aristocratice britanice, cu care se imprieteneste, ajungand sa ii cunoasca familia si mai ales pe sora acestuia, Chloe.

Relatia celor doi continua, chiar daca intre timp o cunoaste si pe Nola (Scarlett Johansson), logodnica prietenului sau. In acest moment, viata sa ii ofera o alternativa: familia Hewett il place si ii ofera, pe langa o casa, si posibilitatea unei cariere in domeniul financiar, o siguranta nesperata pentru un barbat provenind dintr-o familie modesta. Pe de alta parte, o iubire pasionala pentru Nola, o iubire impartasita si care il face duplicitar, nedorindu-si sa piarda nimic de la cele doua relatii.

In clipa cand Nola ramane insarcinata si incearca sa il pastreze pe Chris numai pentru ea, el isi vede naruit visul vietii lui, acela de deveni un barbat stabil financiar. Si planuieste sa o ucida, reuseste, pentru ca apoi sa fie cuprins de remuscari, dorindu-si chiar sa fie prins pentru a se face o mica dreptate pentru iubirea lui, pot spune "efemera".

Filmul se centreaza in jurul alegerilor pe care un om trebuie sa le faca in viata: siguranta viitorului, a zilei de maine, care trebuie sa ne determine sa stam alaturi de familie si de un serviciu sigur si bun din punct de vedere financiar sau alegerea pasiunii prezente, a unei iubiri care insa nu se stie unde va duce si daca va reprezenta in viitor aceeasi singuranta.

Un film lung, dar foarte interesant, cu un final atipic si cu o reprezentatie de gala a regizorului Woody Allen si a frumoasei Scarlett Johansson.


Nota 9.5/10
Jovi

luni, 28 iulie 2008

Azul oscuro casi negro








Azul oscuro casi negro/Dark Blue Almost Black


Regia
Daniel Sanchez Arevalo

In rolurile principale Marta Etura, Quim Gutierrez

Dupa cum sugereaza si titlul, intregul film este o culoare, care sugereaza insa viata si intamplarile personajului principal. Cu un trecut din care apare ca unic moment ziua cand fugea de tatal sau si acesta sufera un accident cerebral alergandu-l, viitorul se pare ca va fi la fel de intunecat, aproape negru.

Jorge e un barbat, care la varsta primei tinereti, are pe umeri numai responsabilitati si nici o sansa de a reusi in viata. Desi este posesor al unei diplome in domeniul financiar, este portar la blocul in care locuieste, dorind in acest fel sa ramana aproape de tatal sau suferind. Fratele sau, Antonio, este in inchisoare, are un prieten care isi cauta inca identitatea sexuala, iar prietena sa este plecata cate un an la studii prin Europa, revenind in bratele lui si plecand inapoi, un du-te-vino pe care nu il mai intelege in cele din urma.

Viata lui se schimba cand o intalneste pe Paula, prietena din inchisoare a fratelui sau si pe care este indemnat (din cauza neputintei lui Antonio) sa o lase insarcinata. Chiar daca nu isi doreste acest moment neplacut, discutiile purtate cu ea il determina sa o ajute si incepe sa o cunoasca mai bine si isi da seama ca este persoana care ii poate schimba modalitatea de a percepe viata.

Ca tot vorbeam azi cu o prietena despre piramida lui Maslow, ca fiecare persoana, si personajul principal trebuie sa isi cunoasca propriile limite si propria scara de valori, sa nu isi doreasca din prima clipa un post important financiar, ci sa porneasca de jos, sa avanseze incet, dar sigur. Si, in acest fel, probabil va reusi.

Nota 8.5/10
Jovi

duminică, 27 iulie 2008

Hard Candy





Capcana fatala (2006)

Hard Candy


Regia

David Slade

In rolurile principale Ellen Page, Patrick Wilson

Un thriller psihilogic, care m-a impresionat foarte mult, mai ales prin modalitatea de a ilustra personajele si a lasa acolo undeva, in suflet, o senzatie ca nu am ales bine, de-a lungul filmului, personajul pozitiv si negativ. Sa iti fie mila tot timpul de unul dintre personaje, pentru ca era torturat psihic, fizic, supus unor cazne de catre o adolescenta cruda de 14 ani, pentru a afla la sfarsit ca merita, ca era un pedofil si ca toata "drama" lui pusa in scena nu era de fapt decat o aparenta.

In varsta de doar 14 ani, Hayley are diferite escapade pe Internet si, intr-o zi, accepta o intalnire intr-o cafenea cu un barbat de 30 ani, Jeff, desi cunoaste posibilele consecinte. Insa accepta atat intalnirea si cuvintele dulci pe care si le spun, cat si o plimbare pana la el acasa. El pare un pic reticent si distant, dar accepta o bautura alcoolica si propunerea ei de a-i fi model, fiind fotograf de profesie.

Amestecand niste somnifere in bautura ei, Heyley isi dezvaluie adevarata fata. Il Leaga si incepe sa il tortureze sub motivul de a-i afla secretele tenebre si anume pedofilia lui si faptul ca nu este prima fata care este atrasa in apartamentul lui. Jeff reuseste sa atraga spectatorul de partea sa, pentru ca tortura la care este supus, metodele ei diabolice si probele inexistente sunt toate motive de a-l face potential nevinovat. Dar lucrurile se pot schimba in orice moment si spectatorul oscileaza mereu intre mila si ura pentru cele doua personaje principale.

Mi-am dorit sa il vizionez, in principal, pentru a o revedea pe Ellen Page, actrita care facuse un rol memorabil in "Juno". Insa, pe langa remarcabila ei (din nou) interpretare, am gasit un film exceptional (si de multe ori socant-acesta este cuvantul!), care poate impresiona pe oricine prin realism si prin metamorfoza aparenta a personajelor.

Nota 9/10
Jovi

Hancock





Hancock (2008)
Hancock

Regia
Peter Berg
In rolurile principale Will Smith

Un film despre un altfel de super-erou, mult mai uman (sau poate prea uman?), plin de vicii si incapabil sa se incadreze in aceasta lume, care face multe fapte bune, insa pline de pagube, astfel incat amploarea acestor fapte este aproape estompata.

De altfel, inceputul filmului este definitoriu pentru starea eroului. Hancock (Will Smith) doarme pe o banca intr-un parc, inconjurat de mai multe sticle de wkisky, in timp ce un VAN plin de raufacatori, trece nestigherit prin oras, urmarit de cateva masini de Politie. Un baiat ii atrage atentia despre ceea ce se intampla si astfel pleaca in cautarea acestora, insa pentru trei banditi, distruge cateva cladiri, masini de Politie, poduri. Cam asta este el: daruit de natura cu puteri extraordinare (zbor, nemurire, impenetrabilitate), nu si le coordoneaza si, de cele mai multe ori, distruge bunuri sau raneste oameni nevinovati, pe langa serviciile sale aduse legii. Pe langa acestea, este alcoolic si nesociabil, astfel incat ajunge sa fie urat de locuitorii orasului.

Intr-o zi insa, il salveaza de la moarte pe Ray, un specialist in Relatii publice, care drept rasplata vrea sa il invete pe Hancock sa devina un om mai bun si un super-erou cu adevarat. Acesta nu este convins de la inceput, insa o data cu aparitia lui Aaron, fiul lui Ray si pe Mary, sotia acestuia, devine mai sentimental si mai realist si isi doreste sa se schimbe. Iar cand afla ca Mary este sotia lui de acum 80 de ani, isi da seama ca poate deveni din nou muritor datorita apropierii de aceasta. Si se sacrifica din iubire, fugind departe de ea.

M-a atras mult povestea, precum si interpretarea celor doi actori principali, Will Smith (unul dintre actorii mei favoriti) si Charlize Theron. Un film care imbina actiunea (care insa nu este preponderenta) cu un umor de foarte buna calitate si cu ilustrarea a doua calitati umane foarte importante: sacrificiul din iubire si dorinta de infrumusetare a sufletului unui om, aparent pierdut societatii. Totusi a inceput prea bine si a doua jumatate a fost mai slaba, pierzand sirul povestii cu cateva scene care poate nu isi aveau rostul.

Nota 9/10
Jovi

sâmbătă, 26 iulie 2008

Harry Potter and the Order of the Phoenix




Harry Potter and the Order of the Phoenix (Harry Potter 5)
In rolurile principale Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint

O noua schimbare de regizor si cel mai intunecat film de pana acum, dar si, dupa parerea mea, cel mai slab, actiunea mi se pare suparator de inceata, iar Harry prea inchis. Poate ca aceasta apreciere a mea este si din cauza ca am urmarit toate partile unele dupa altele si s-a produs o saturatie de Harry Potter. Asa ca voi face o pauza mai mare si nu voi citi cartile, asa cum imi propusesem, ci voi astepta noul film din aceasta toamna.

Harry Potter este acum intr-o postura noua si anume parasit de gandurile bune si, nemaiavand incredere in nimeni, incerca sa se inchisteze in propriul suflet si sa plece in lumea lui. Colegii nu il cred ca Cap-de-Mort s-a intors si ii intorc spatele. Iar cand o noua profesoara, Dolores Umbridge, reprezentanta Ministerului Magiei, introduce noi reguli, foarte stricte, in scoala, viata la Hogwarts se transforma intr-una lipsita de haz si voie buna.

Actiunea primordiala devine astfel modalitatea studentilor de a scapa de dictatura lui Dolores. La recomandarea lui Hermione si a lui Ron, Harry da prietenilor lectii de magie si formeaza asa-numita "Armata a lui Dumbledore", lucru care duce la o noua confrutare cu Fortele Intunericului, conduse de Cap-de-Mort, dar si la o noua amanare a disputei pentru ultimul episod. Insa incet-incet misterele se lamuresc.

Un film prea lung pentru ceea ce a vrut sa exprime, iar regizorul mi s-a parut, cred, cel mai slab din cei patru de pana acum. Dezmagitor pentru o serie, care se vrea din ce in ce mai buna.

Nota 6.5/10
Jovi

Harry Potter and the Goblet of Fire




Harry Potter and the Goblet of Fire (Harry Potter 4)

Regia
Mike Newell
In rolurile principale Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint

Un nou Harry Potter, dupa parerea mea, cel mai bine realizat pana acum, cu cea mai frumoasa si plina de suspans actiune, cu o competitie care atrage mai multe scoli de vrajitorie si care este foarte interesanta atat din punct de vedere al conceptului, cat si din punct de vedere al atragerii spectatorului in joc.

Castelul Hogwarts este in acest an gazda Turnirul Celor Trei Vrajitori, care reuneste cate un campion in varsta de peste 17 ani din fiecare scoala celebra de vrajitorie: din partea lui Hogwarts va participa Cedric Diggory, din partea scolii Durmstrang, Victor Krum si frumoasa Fleur Delacour de la scoala Beauxbarton. Insa, din Pocalul de Foc, apare si numele lui Harry Potter, care, astfel, este obligat si el sa participe la cele trei probe: lupta cu un Dragon, scufundarea in apele Lacului Negru si gasirea cupei intr-un labirint enorm si plin de obstacole.

Insa ultima proba aduce cu sine si doua momente de cumpana: primul, moartea lui Cedric Diggory si al doilea, "reincarnarea" lui Cap-de-Mort, care prinde pentru prima data trup in seria Harry Potter si este exceptional interpretat de catre Ralph Fiennes. Confruntarea insa, desi inceputa, este amanata pentru ultimele parti ale seriei, cand probabil va avea si un final fericit.

Mi s-a parut ca schimbarea (a treia, de altfel) de regizor a adus multa atractivitatea filmului, pentru ca Mike Newell (din ce am vazut pe DVD) este o persoana plina de umor si a impregnat personalitatea sa asupra actiunii. De asemenea, faptul ca apare pentru prima data o doza de romantism (intre Harry si Cho, intre Hermione si Victor Krum, poate chiar, stiind un pic povestea de mai tarziu, mici certuri intre indragostiti intre Hermione si Ron).

Nota 8.5/10
Jovi

Todo sobre mi madre




Todo sobre mi madre (All About My Mother)

Regia
Pedro Almodovar
In rolurile principale Cecilia Roth

Continuarea la Filme-carti.ro.

vineri, 25 iulie 2008

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban




Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (Harry Potter 3)

Regia
Alfonso Cuaron
In rolurile principale Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint

Se pare ca odata cu schimbarea regizorului seriei, s-a schimbat si abordarea si se remarca unele imbunatatiri concludente: in primul rand, povestea a fost "scoasa" din castel, nu mai vedem doar imagini filmate in studio si ideea regizorului Alfonso Cuaron de a muta filmarile in Scotia este foarte buna, vedem niste peisaje absolut superbe (in jurul castelului Hogwarts). De asemenea, povestea pare mai moderna si din cauza schimbarii uniformelor ponosite ale studentilor cu hainele obisnuite si moderne (dupa cum se vede chiar dupa afisul filmului).

Pe langa cunoscutii Harry, Ron si Hermione, apare ca personaj Sirius Black (interpretat de un Gary Oldman de nerecunoscut), un evadat din inchisoarea Azkaban, se pare fost partener al lui Cap-de-Mort si care se indrepta spre Hogwarts pentru a-l ucide pe Harry Potter. Povestea este foarte bine pusa in scena si alternanta, pentru ca deseori lucrurile iau o intorsatura ciudata, iar personajele care par negative sunt de fapt pozitive, dar si cele pozitive se transforma si devin (chiar temporar, cum este cazul varcolacului Lupin) negative.

Completat cu creaturi magice foarte bine realizate, cu un scenariu si cu indicii care incep sa intrezareasca pe alocuri marea confruntare dinspre sfarsitul seriei dintre Harry si Cap-de-Mort (care, pe zi ce trece, isi recapata fortele si puterile, chiar daca prin intermediul slujitorilor sai), dar si cu o neuitata intoarcere in timp (care poate fi substanta filmului), povestea devine din ce in ce mai interesanta si captivanta. Ma intreb daca, dupa vizionarea acestor prime cinci parti aparute, nu voi continua cu citirea cartilor pentru a afla finalul?

Nota 8.5/10
Jovi

Harry Potter and the Chamber of Secrets




Harry Potter and the Chamber of Secrets (Harry Potter 2)

Regia
Chris Columbus
In rolurile principale Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint

Al doilea film din ciclul Harry Potter sufera o schimbare minora in registrul scenariului fata de prima parte: prezentarea personajelor, care a fost primordiala in "Harry Potter si piatra filosofala", lasa acum locul unei povesti mult mai bine inchegate si unor personaje (respectiv actori) care incep sa creasca atat in profunzime, cat si in calitate a interpretarii.

Harry Potter continua aventura sa la castelul Hogwarts-Scoala de Vrajitorie si Magie, desi este avertizat inca de la inceputul filmului de spiridusul Dobby ca il paste un mare pericol. Noi primejdii apar la castel, multe personaje sunt impietrite fara a se cunoaste vinovatul si mesaje ciudate apar pe pereti, prin care se dezvaluie faptul ca vechea camera a secretelor a fost din nou deschisa si a fost dat drumul monstrului care salasluia acolo.

Harry este initial invinuit de toate noile probleme, insa, cu timpul, cu ajutorului prietenilor sai, Ron si Hermione, va infrunta noul monstru, un basilisc (sarpe urias) si un student venit din trecut, pentru a salva Scoala Hogwarts de la inchidere. Inca o data, Harry se dovedeste salvatorul profesorilor si al studentilor si este pregatit pentru viitorul care ii va opune adevrata forta negativa, Cap-de-Mort.

Un film cu o actiune ceva mai inchegata, insa nu il depaseste pe primul cu privire la calitatea conturarii personajelor principale si nici la umor.

Nota 7.5/10
Jovi

miercuri, 23 iulie 2008

La Mala educacion




La Mala educacion (La mauvaise education / Bad Education)

Regia
Pedro Almodovar
In rolurile principale Gael Garcia Bernal, Fele Martinez

Mai multe la Filme-carti.ro.

marți, 22 iulie 2008

Volver








Volver (2006)

Volver (Return)


Regia
Pedro Almodovar

In rolurile principale Penelope Cruz, Carmen Maura

Mai multe la Filme-carti.ro.

Harry Potter and the Philosopher’s Stone




Harry Potter and the Philosopher’s Stone (Harry Potter 1)

Regia
Chris Columbus
In rolurile principale Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Richard Harris

Saptamana aceasta mi-am pus in gand sa vad toate filmele Harry Potter, desi primele doua parti le-am vazut de cateva ori in anii trecuti, partea a treia am vazut-o o singura data, dar in conditii foarte proaste si, de aceea, nu am retinut mai nimic din ea, iar pentru ultimele doua parti din cele aparute pana acum in cinematografe nu am citit decat cartile. Seria mi-a placut mereu, un bun mijloc de delectare pentru mine, de aceea, cand ocazia a aparut, am imprumutat DVD-uri si am purces la drum.

"Harry Potter si Piatra Filozofala" este prima parte a seriei si cea care ne introduce in lumea plina de basm si de fantezie a vrajitoriei, a castelului Hogwarts si a principalelor personaje. O poveste arhicunoscuta acum in toata lumea, mai ales de catre copii, dar marturisesc o poveste care m-a atras si pe mine inca o data (inca un indiciu ca sunt inca un copil): un copil de 11 ani, Harry Potter (Daniel Radcliffe-sunt curios cati dintre fanii seriei sau privitori ii cunosc numele interpretului principal), ai carui parinti au murit de mana lui Cap-de-Mort, este chemat la Castelul Hogwarts, o renumita scoala de vrajitorie pentru a cunoaste tainele acestor mistere si a continua munca parintilor sai.

Pe drum, in Expresul de Hogwarts, isi intalneste viitorii prieteni, boboci si ei, si anume pe Ron Wesley si pe Hermione Granger, alaturi de care va avea multe peripetii pe culoare scolii, in casa lui Hagrid, unul dintre profesori, mai apropiat sufletelor lor sau in Padurea Interzisa.

Intamplarile din aceasta prima parte in legatura cu piatra filozofala sunt destul de intinse ca timp si ca semnificatie, primordiala fiind intentia regizorului si scenaristilor de a prezenta personajele si a stabili in acest prim film legaturile dintre ele.

MI-a placut mult ideea de a prezenta publicului o poveste care se intinde pe mai multi ani si cu noi si noi intamplari. Desi mi-a placut mai mult "Lord of the Rings", si Harry Potter se numara printre filmele-poveste favorite.



Nota 8/10
Jovi

Sleepy Hollow





Legenda calaretului fara cap (1999)

Sleepy Hollow


Regia

Tim Burton

In rolurile principale Johnny Depp

Un film care imi era cunoscut mai mult dupa titlu, avand in distributie, ca personaj principal, un actor drag mie inca de pe vremea cand vizionam, acum cativa ani, Edward Scissorhands (regizat tot de Tim Burton) si Don Juan De Marco. Chiar daca, uitandu-ma acum pe filmografia sa, Johnny Depp s-a centrat pe filmele de actiune, cele SF sau cele fantastice si pierde astfel teren in cautarea unui Oscar. Sau poate ma insel?

Ichabod Crane (interpretat de Johnny Depp) este un politist (suna interesant mai ales pentru acea perioada-sfarsitul secolului al XVIII-lea-inceputul secolului XIX) din New York, trimis sa investigheze, ca pedeapsa data de un judecator inchistat, cu metodele sale revolutionare misterele unor decapitari din Sleepy Hollow. Plecat plin de incredere, descopera acolo o lume misterioasa chiar pentru acea perioada, intesata de comploturi si supranatural.

Chia daca initial nu va avea incredere in constiinta populara care spune ca decapitarile sunt opera Calaretului fara cap, intalnirea cu acesta il va face sa se razgandeasca si, pe picior de plecare, sa caute sa rezolve misterul care il insotea pe acesta.

Un film foarte interesant, care nu abunda in scene horror, desi suspansul nu lipseste. Amuzant uneori, mai ales in scenele care arata inovatiile lui Ichabod Crane in domeniul investigatiei politienesti, inedite pentru inceputul secolului XIX. Scenariul filmului a castigat, de altfel, premiul Oscar in anul 2000.

Nota 8/10
Jovi

sâmbătă, 19 iulie 2008

Arbitru beat

marți, 15 iulie 2008

Romania

Solutii pentru slabit

poate ca e timpul sa dai jos cateva kilograme :)

duminică, 6 iulie 2008

Proof




Dovada (2005)
Proof

Regia
John Madden
In rolurile principale Anthony Hopkins, Gwyneth Paltrow, Jake Gyllenhaal

Poate o demonstratie matematica sa iti schime viata? In anumite circumstante, cum sunt cele din film, da. Totusi, in ciuda unor actori aextraordinari, povestea acestui film mi s-a parut bizara si fara prea mare consistenta. Desi zbaterile tinerei femei sunt pline de insemnatate psihologica, totusi intregul scenariu este incorsetat in suspans, iar mesajul acestui film mi se pare un pic fortat: "Cel mai mare risc in viata este acela de a nu-ti asuma nici un risc".

Gwyneth Paltrow (aici cam stearsa ca si personalitate, cat si ca spect fizic) joaca rolul lui Catherine, fata unui fost geniu in matematica, dar care, inaintea varstei de 30 de ani, a innebunit si nu a mai putut continua teoriile incepute. Moartea lui a lasat-o intr-o mare dilema: viata ei fusese pana atunci aservita lui, ingrijindu-l cu o mare abnegatie, parasindu-si studiile, precum si lucrarile individuale.

Ce va face de acum inainte? Va reveni la scoala? Se va duce alaturi de sora ei in New York? Va innebuni si ea la aceeeasi varsta ca tatal ei? Il are alaturi pe Hal, fost student al tatalui ei, care cauta printre caietele scrise de acesta inainte de moarte, o farama a geniului lui, dar care descopera contrariat un caiet cu o demonstratie matematica inovatoare, care fusese realizata de ea.

Dilemele ei continua: sa declare public faptul ca acel caiet fusese scris de ea, asumandu-si meritele, si sa faca astfel fata propriilor temeri privind apropiata nebunie sau sa fuga departe, facand uitate clipele de geniu temporar.

Subiectul filmului mi s-a parut interesant, insa scenariul a fost cam intortochiat, iar mesajul filmului neclar sau inconsistent prezentat. Noroc cu maiestria actorilor, insa nu suficient.

Nota 6.5/10
Jovi


Shrek the Third




Shrek the Third (Shrek 3)

Regia
Raman Hui, Chris Miller
In rolurile principale Cameron Diaz, Eddie Murphy, Mike Myers

Entuziasmat de Shrek, atunci cand a aparut prima parte, destul de dezamagit de cea de-a doua parte, marturisesc ca aceasta a treia parte a fost amuzanta, desi, normal, mai slaba decat prima, insa a reprezentat o ora si jumatate pe care am gustat-o, m-am relaxat, m-am simtit bine.

Istoria capcaunului Shrek este binecunoscuta. Dupa ce tatal Fionei moare, el este primul desemnat sa fie rege, insa este o funcie care nu ii convine, el dorindu-si doar sa se intoarca in mlastina sa noroioasa, alaturi de ea. Insa surprinzele nu ii dau pace. Tatal Fionei ii spune, pe patul de moarte, ca un singur om mai poate fi descendent direct, un anume Arthur. Astfel, el, impreuna cu Magarusul si Motanul Incaltat, vor pleca peste mari si peste tari sa il caute si sa il aduca pe tronul Regatului Foarte Indepartat.

Un alt pretendent al tronului insa este Fat-Frumos, care, inconjurat de armata sa de nelegiuti (in prim plan aflandu-se Capitanul Hook), doreste si cucereste tronul in lipsa lui Shrek. Care, la plecare, primeste o noua veste care ii tulbura gandurile: Fiona este insarcinata si viata lui linistita pare a se duce pe apa sambetei. Toate visurile sale de libertate i se par incheiate de o armata de mici capcauni asemanatori lui, care vor aparea odata cu nasterea.

Se pune o intrebare: A revolutionat aparitia lui Shrek istoria animatiei? Poate, da, poate nu. Chiar daca aparitia animatiei 3D era anterioara, Shrek a reprezentat o revolutie in randul spectatorilor. Amuzamentul acestuia, aparitia in cadrul acestui "serial" a multor personaje a unor povesti nemuritoare nu a facut decat sa il determine pe spectatorul adult (pe copii ii cucerise deja) sa se reorienteze spre vizionarea de animatii ale secolului XXI.

Nota 7.5/10
Jovi

joi, 3 iulie 2008

Interview





Interviu (2007)
Interview

Regia
Steve Buscemi
In rolurile principale Sienna Miller, Steve Buscemi

Un film impresionant de inteligent si spiritual, a carui singura actiune consta dintr-un interviu nonconformist dintre o vedeta de televiziune americana si un jurnalist politic aflat la a doua varsta si trimis intr-o misiune atipica pentru postul sau. Conversatia dintre cei doi este una dintre cele mai bune vazute de mine pe parcursul unui film, inchegandu-se discutii, ganduri, pareri despre toate subiectele posibile, de la politica americana pana la crime, de la misoginism la feminism, de la viata si dragoste pana la boala si moarte.

Pierre (Steve Buscemi) este, se pare, un jurnalist de succes, un fost reporter de razboi, ajuns analist politic la un important ziar. Insa, in ultimii ani (dupa cum aflam spre sfarsitul filmului), incepe sa inventeze stiri si surse si este trimis la un interviu cu o vedeta in voga, foarte frumoasa, blonda si aparent lipsita de inteligenta, Katya (Sienna Miller). Intalnirea ei de la un restaurant dezvaluie lipsa de profesionism a lui Pierre, venit total nepregatit.

Numai ca intalnirea lor, prelungita din intamplare in apartamentul ei si intinsa pe parcursul mai multor ore, se transforma intr-o noapte a dialogului, a comunicarii plina de patima, a unei discutii pe care tind sa o numesc cea mai buna vazut in filmele ultimilor ani. Doar ei discuta, doar ei impartasesc o pasiune nemaipomenita, in cuvintele lor parca rezida ura si contradictorialitate a ideilor extrema, numai ca aceasta face ca un dialog sa fie pasional si pentru un spectator caruia ii place impartasirea reciproca a parerilor.

Un film extrem de inteligent, amuzant. Bun oricand, insa recomandat doar persoanelor care poseda, pe langa simtul umorului, si dramul de inteligenta pentru a te bucura de un film axat pe confruntare de idei si conceptii, si nu pe confruntare fizica si doar putina tensiune sexuala.

Nota 8.5/10
Jovi

The Painted Veil




The Painted Veil

Regia
John Curran
In rolurile principale Edward Norton, Naomi Watts

Revederea dupa ceva timp a unui film drag mie, cu un actor favorit-Edward Norton, cu o Naomi Watts perfect integrata rolului jucat si cu un subiect foarte interesant, multitudinea de aspecte psihologice care pot fi traite in viata si calea dintre dezinteres si indiferenta catre dragoste. Sau cum se poate transforma o pasiune de o singura parte in ura si apoi in dragoste reciproca.

Edward Norton il joaca pe Walter Fane, un doctor obscur si un pasionaj cercetator de laborator care se indragosteste de Kitty (Naomi Watts), o femeie rasfatata de tatal ei, dar dornica de iubire si satula de fatarnicia mamei ei. Desi nu il iubeste la Walter, accepta casatoria cu el, pentru a scapa de mama ei si a pleca din casa parinteasca, desi avea ca alternativa calatoria, impreuna cu viitorul sot, in indepartata China. Nazuinta ei era de a gasi pe parcurs calea spre sufletul sotului ei si a-l iubi.

Insa in China, lucrurile nu s-au petrecut asa si, in curand, plictiseala s-a instaurat in viata ei si a cautat pasiunea in alt barbat, de care s-a indragostit si spera, in inima ei, ca si el sa fie la fel de fericit si la fel de indragostit. Numai ca sperantele ei s-au dovedit zadarnice in clipa in care Walter a aflat si i-a oferit alternativa: sa plece cu el intr-un tinut in care bantuia holera, unde s-a oferit voluntar mai mult ca razbunare, sau sa inainteze actele de divort pe motiv de adulter, divort cu scandal si care urma sa o denigreze in ochii apropiatilor.

Amantul ei se dovedeste a fi doar un barbat care isi dorea o aventura. Iubirea ei pentru el se dovedeste neimpartasita: inca un invatamant pentru care se spune ca pentru a exista o dragoste adevarata este nevoie de doua persoane, care sa isi doreasca implinirea ei impreuna. Iar ea se bazase doar pe cuvintele lui, orbita de pasiune si fara sa ajunga sa ii cunoasca gandurile si implicit sufletul.

Calatoria lor intr-o localitate indepartata din China se dovedeste a fi una de cunoastere a sentimentelor reciproce. Desi, la inceput, ura lui pentru ceea ce reprezenta ea si, mai ales, pentru faptele ei este evidenta, iar ea se simte vinovata, dar incearca sa scape de aceasta situatie, totul se schimba in timp si fiecare dintre ei descopera calitatile celuilalt, in conditii grele, printre oameni morti, dorinta lui de a stopa boala din tinut si incercarea ei de a se face folositoare celor din jur. Iar totul devine iubire

Pe langa excelentele mesaje reiesite din film, cum ar fi acela al renasterii fintei umane in ochii celorlalti, al renasterii iubirii dintr-o parte si al nasterii ei (chiar daca poate exista intr-o forma incipienta) din cealalta parte, al ipocriziei folosirii razbunarii ca modalitate de ranire a persoanei pe care ai iubit-o, al faptului ca dragostea vine din cele mai neasteptate locuri (iar cel mai neasteptat este chiar locul de langa tine), tin sa mentionez si exceptionala interpretare a celor doi actori din rolurile principale si frumoasele peisaje din China rurala.

Nota 9.5/10
Jovi