duminică, 1 iunie 2008

Goya's Ghosts



Goya's Ghosts

Regia
Milos Forman
In rolurile principale Natalie Portman, Javier Bardem, Stellan Skarsgard

Incercand sa vad toate filmele in care joaca unul dintre actorii mei favoriti, Javier Bardem, am dat peste acest film, in care m-a uimit din nou transformarile pe care le poate realiza acesta in feluritele sale interpretari, atat personaje pozitive, cat si negative, atat personaje puternice (cum este cel din Mar Adentro), cat si unele slabe ca personalitate, luptandu-se doar sa supravietuiasca in mijlocului tumultului cotidian (ca in acest film).

Filmul prezinta o perioada plina de contradictii din istoria omenirii si anume ultimii ani ai Inchizitiei spaniole, anii revolutiei franceze si perioada domniei lui Napoleon si repercursiunele acesteia asupra regalitatii din Spania. Totul se concentreaza insa pe privirea marelui pictor Francisco Goya si a persoanelor ce graviteaza in acei ani in jurul lui.

Astfel, acesta, pentru a salva una dintre modelele sale, Ines (Natalie Portman), acuzata pe nedrept de practicarea ritualurilor iudaice, incearca sa faca tot ce poate pentru eliberarea ei, inclusiv contactarea unui membru important al Inchizitiei, Fratele Lorenzo (Javier Bardem). Lorenzo este chiar cel care reintrodusese tortura in acea perioada si credea cu tarie in confesiunile date prin constrangere. Iar cand el insusi este supus acesteia, nu mai poate tagadui schimbarea in care este adusa viata sa.

Pasajele istorice care abunda, schimbarile din viata personajelor, interpretarea foarte buna (mai ales a favoritului meu, Javier Bardem, precum si Natalie Portman, capabila de multiple transformari in rolul lui Ines, dar jucand si rolul fiicei acesteia), precum si marea maiestrie a regizorului Milos Forman fac din acest film unul de referinta, care pe mine m-a incantat.

Nota 9/10
Jovi

Niciun comentariu: