sâmbătă, 28 iunie 2008

Secretele Chinei





"Secretele Chinei. Ascensiunea unei noi superputeri mondiale", de John Fardon

Traducere de Gabriela Grigore

Editura Litera International, Bucuresti, 2008

O carte despre China moderna, cu multiple incursiuni in politica anilor comunisti (din 1949 pana in prezent) si prea putine referiri la secolele de imperiu chinez (exista totusi un capitol cu cadrul istoric al dezvoltarii chinezesti, de aproape 50 de pagini, destul de interesant).

Desi pare o carte "partinica", totusi se realizeaza prin aceasta o intruziune destul de profunda asupra societatii chinezesti a timpurilor moderne, mai ales sub aspect economic, facandu-se previziuni (statistice si, se pare, destul de exacte) asupra faptului ca aceasta tara, China, va fi principala putere mondiala a secolului XXI, mai ales dupa 2020, cand influenta economica a SUA va scadea.

Sunt dezvaluite multe amanunte interesante si pentru restul lumii: faptul ca deja populatia Chinei a ajuns sa reprezinte o patrime din populatia Pamnatului, ceea ce ajuta foarte mult la dezvoltarea economica a acestei tari, chiar daca politica "copilului unic" merge conform programelor guvernamentale; aparenta multumirii chinezilor, desi este o tara cu principii profund comuniste (si deci nedemocratice in majoritatea lor). De asemenea, China este cel mai mare producator de carbune, otel si ciment, al doilea mare consumator de energie (cu tendinte de restrangere insa) si al treilea mare importator de petrol. In 2006, China a depasit Marea Britanie, din punct de vedere al indicatorilor economici, situandu-se pe locul 4 in lume, dupa SUA, Japonia si Germania, iar tendinta este de crestere continua in ultimii 10 ani.

Sunt, de asemenea, descrise pe larg, raporturile CHinei cu alte mari puteri mondiale, cat si cu tarile din sfera ei de influenta (autonome sau nu), cum ar fi Taiwan, Hong Kong, Japonia. Imi doream insa idei si dezbateri din partea ambelor parti, mai ales in ceea ce priveste disputa privind independenta cu Taiwanul.

Deosebit de interesant mi s-a parut subcapitolul despre ideogramele chineze: "Chineza este limba cea mai complexa din punct de vedere al scrierii. In timp ce multi dintre noi, occidentalii, avem la dispozitie 26 de litere, plus cateva semne pentru accente, chinezii au peste 50.000 de caractere. Persoanele cu o educatie solida sunt familirizati , probabil cu 10.000 dintre acestea, iar oricine este scolit va cunoaste cel putin 2.500, minimul necesar pentru a citi un ziar. (...) Chinezii au dezvoltat limba prin combinarea pictogramelor pentru crearea unor noi sensuri abstracte sau a ideogramelor. Astfel, combinatia de imagini pentru soare si luna inseamna "stralucitor", in timp ce o femeie si un copil inseamna "fericire". Picturile a trei femei impreuna inseamna tradare".

Cateva citate:
"Asadar, adevaratul razboinic nu este cel care castiga o suta de batalii, ci acela care isi invinge adversarul fara lupta". (Sun Tzu, Arta razboiului)

"Poate in trecut, toata lumea era supusa si asculta bunicutele care tineau lectii despre cine era persoana potrivita cu care sa faci sex si in ce pozitie. Dar noi nu avem timp sa ascultam. Suntem prea ocupati sa facem sex!" (Li, un tanar blogger citat de revista Time, decembrie 2005)

"Cand nu voi mai fi cine sunt, voi deveni ceea ce as putea fi" (Lao Tzu, filosof taoist)

Niciun comentariu: