luni, 30 iunie 2008

Mozart and the Whale




Mozart and the Whale

Regia
Petter Naess
In rolurile principale Josh Hartnett, Radha Mitchell

Am fost mereu impresionat de filmele care prezinta dramele unor persoane cu disabilitati, care totusi se lupta pentru fericire, iar persoanele din jur incearca mereu sa ii ajute. Ca exemple in acest sens pot mentiona doua filme care mi-au placut mult: "Rain Man' si "The Sixth Sense".

Filmul pe care l-am vazut este un pic diferit: de data aceasta, se intalnesc si se indragostesc doua persoane care sufera de aceeasi forma a bolii, fara a fi ajutati in demersul lor de a-si implini fericirea decat de alti oameni care sufera din aceeasi cauza. Donald (interpretat de Josh Hartnett, pe care incerc sa il vad ca un viitor actor de succes, mai ales ca acest rol a fost foarte dificil si l-a jucat foarte bine) sufera de o forma de autism numita sindromul Asperger. Inabilitatea sa de a discuta cu oamenii, de a nu ii privi in ochi este compensata de o excelenta memorie a numerelor si combinare a lor in adevarate formule matematice.

Dupa cum am citit pe un site specializat, "sindromul Asperger se caracterizeaza printr-o tulburare a dezvoltarii, in care individul afectat are dificultati in intelegerea modalitatilor de interactiune sociala. Unele calitati care sunt tipice sindromului Asperger, precum memoria excelenta si capacitatea de concentrare, pot creste sansele unei educatii universitare si a unei cariere de succes. Multi oameni cu sindrom Asperger par fascinati de tehnologie si optiunea cea mai frecventa in alegerea carierei este cea de inginer. Totusi, cariera in domeniul stiintific este, fara indoiala, singura in care acestia exceleaza. Intr-adevar, multe personalitati istorice au avut simptome ale sindromului Asperger, inclusiv Wolfgang Amadeus Mozart, Albert Einstein, Marie Curie si Thomas Jefferson." (
www.sfatulmedicului.ro)

Incercand sa isi formeze prieteni, el organizeaza un grup de intalnire a autistilor si reuneste persoane cu probleme, au un sediu de intalnire, se plimba impreuna, discuta, desi fiecare dintre ei este diferit. Dar impreuna se simt bine. Intr-o zi insa, in grupul lor, apare Isabelle (Radha Mitchell), care sufera de aceeasi forma de autism ca si el. Simt deja apropierea dintre ei, dar nici unul nu incearca prea mult sa intre in viata celuilalt deoarece fiecare isi organizase deja viata si se obisnuise in monotonia lui.

Se poate gasi fericirea intr-o viata sortita parca nefericirii? Excelent ales motto-ul acestui film: "Ei nu se potrivesc acestei lumi. Se potrivesc doar impreuna". Un film care dovedeste ca dragostea nu este deloc imposibila (inspirata traducerea in romana), se poate gasi in cele mai nabanuite locuri si forme, oricine avand dreptul sa fie fericit.

Nota 8.5/10
Jovi

Niciun comentariu: