marți, 24 iunie 2008

Minciuni oficiale





"Minciuni oficiale. 10 conspiratii care au schimbat istoria lumii", de David Heylen Campos

Traducere de Raluca Dragulin

Editura Litera International, Bucuresti 2008

Nu sunt un fan al teoriei conspiratiilor, nici al persecutiei, nici al altor teorii speculative, ci al celor bazate pe argumente. De aceea, am citit aceasta carte (subtire atat ca marime-168 de pagini, dar si ca continut, in mare parte) cu o mare doza de scepticism si, in cele din urma, am avut dreptate. Mare parte (sau chiar toate) dintre teoriile mentionate se bazeaza pe teorii nefondate decat pe unele pareri minuscule, majoritatea nedovedite sau contrazise de rapoartele oficiale.

De altfel, nici autorul nu doreste decat sa deruteze cititorul, sa il faca sa se intrebe asupra circumstantelor desfasurarii anumitor evenimente, pentru a-l determina sa caute adevarul, nu cauta sa formuleze concluzii, ci doar sa destainuie informatii mai putin cunoscute: "Rolul meu este acela de a va starni nelinistea si de a va prezenta versiuni neoficiale, contradictorii asupra evenimentelor, astfel incat sa aveti tabloul complet al celor intamplate. Printre obiectivele mele se numara, asadar, si adancirae scepticismului dumneavoastra, inclusiv in legatura cu diversele teorii avansate pentru a explica moartea lui JFK, implicarea unor tari in rusinosul drum al aurului nazist sau atentatele din capitala spaniola. Important este ca in final, dumneavoastra, prietenii mei cititori, sa credeti si sa puteti formula singuri concluzii pertinente".

In privinta conspiratiilor prezentate, multe dintre ele sunt cele asupra caror exista cele mai multe dezbateri si controverse, iar altele mai putin cunoscute, dar destul de interesante: 11 septembrie 2001, moartea lui JFK, drumurile aurului nazist, prabusirea dirijabilului Hindenberg, tragedia din Oklahoma din 1995, efectele mai putin cunoscute ale fluorizarii apei potabile, asasinarea lui Martin Luther King, atentatele din Spania din 11 martie si secretele apropierii de planeta Marte.
Inchei prin cateva citate din autori celebri, existente la inceputul fiecarui capitol:
-"Orice putere este o conspiratie permanenta" (Balzac)
-"Cand cei care comanda isi pierd rusinea, cei care se supun isi pierd respectul" (Anonim)
-"Nu exista accident, oricat de nefericit ar fi, de pe urma caruia oamenii abili sa nu obtina un profit" (Ducele de la Rochefoucauld)
-"Ai incredere in cei care cauta adevarul, indoieste-te de cei care l-au gasit" (Andre Gide)
-"Cel care se afla jos nu se teme de caderi" (John Bunyan)

Niciun comentariu: