duminică, 22 iunie 2008

Iron Man





Iron Man - Omul de Otel (2008)

Iron Man


Regia

Jon Favreau

In rolurile principale Robert Downey jr.

Nu mai vazusem de mult timp un film SF, de aceea am incercat, pentru a cauta relaxarea si suspansul potrivit unei dupa-amieze linistite de week-end, sa vad o ultima aparitie pe marile ecrane, Iron Man. Si, desi nu ma asteptam la prea multe, cunoscand cat de cat povestea, am fost placut surprins de un film captivant. Normal, are si defectele lui, printre care numar aici doar doua: in primul rand, este destul de asemanator cu alte serii, cum ar fi Robocop sau Superman, iar in al doilea rand, finalul este deschis, lasand loc unei alte parti (si, din ce am citit, se pare ca peste doi ani se va lansa Iron Man 2).

Cine este Iron Man? Un tanar genial, Tony Stark (interpretat de Robert Downey Jr.) este patronul firmei Stark Industries, principalul furnizor de armament pentru armata americana, care il foloseste pe tot cuprinsul globului, iar armele cele mai sofisticate sunt construite chiar de Tony. Totul se schimba insa, cand acesta este prins intr-o ambuscada in Afganistan, ranit si luat ostatic de catre o grupare terorista. Acestia ii cer, in schimbul eliberarii sale, sa construiasca o racheta de ultima generatie.

Tony insa are alta idee. Cu piesele date de teroristi, isi gandeste un plan de evadare si anume, constructia unui costum de otel, care sa il acopere si sa ii permita sa treaca de armele lor si sa zboare deasupra muntilor din acea zona. Plan care ii reuseste, dar care ii schimba si parerile asupra industriei armamentului si a propriei firme.

Acest costum ii umple de invidie pe teroristi, care se grabesc sa culeaga urmele lasate de costum prin desert si sa construiasca altul similar, dar si pe Obadiah Shane (Jeff Bridges), asociatul sau, care doreste ca prin aceasta ultima inventie sa preia fraiele firmei. In acel moment, Tony il reactiveaza pe Iron Man.

Cu efecte speciale deosebite, avand darul sa nu para totusi imposibile, filmul este unul de spectacol, nu isi propune decat relaxarea spectatorului si reuseste. Are destul de mult umor, Robert Downey Jr se descurca binisor, iar prezenta lui Gwyneth Palttrow aduce o aura de frumusete si romantism binevenita.

Nota 7.5/10
Jovi

Niciun comentariu: