joi, 22 mai 2008

Hitler: The Rise of Evil




Hitler: The Rise of Evil
In rolurile principale Peter O'Toole, Robert Carlyle, Stockard Channing

Pare bine documentat, in regia unui canadian, si care seamana in multe momente cu un film realizat pentru Discovery Channel sau History Viasat, un film pentru televiziune. El surpinde anii copilariei, tineretii si ascensiunii la putere a celui mai cunoscut criminal din istorie, a celui care a determinat izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial si care este vinovat (impreuna cu acolitii sai) de omorarea multor milioane de oameni nevinovati.

Circumstantele venirii sale la putere sunt imortalizate pe larg in acest film, in care Hitler este interpretat, in principal, de Robert Carlyle (cunoscut publicului larg pentru rolul din "Full Monty"). Dupa izolarea din copilarie, isi cantoneaza toate ambitiile in dorinta de a deveni un mare pictor, plecand in acest scop la Viena, unde spera sa intre la Academia de Arte. Nu reuseste, fiind un antitalent, insa incearca prin orice mijloace sa devina o persoana importanta.

Va fi decorat pentru faptele din primul razboi mondial si apoi sustinut sa devina informator al Armatei in randul partidelor radicale nou aparute. Numai ca el gaseste aici terenul propice pentru a-si sustine ideile antisemite si discursuri despre puritatea rasei germane. Si treptat isi croieste drumul spre putere, chiar daca trece o mica perioada si prin inchisoare, dar avand conditii foarte bune si permitandu-i-se sa isi scrie celebra carte "Mein Kampf".

Filmul se opreste in 1934, cand acesta ajunge la stadiul de conducator absolut al Germaniei, cumuland titlul de cancelar cu acela de presedinte. Este infatisata pe larg si dragostea lui esuata cu nepoata sa vitrega, adolescenta Geli, precum si inceputurile relatiei cu Eva Braun.

Deosebit de interesant pentru perspectiva istorica (sper reala) asupra unei perioade care nu prea este dezbatuta. Inchei cu cuvintele cu care filmul a inceput: "Pentru ca raul sa invinga pe pamant este suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic." (Edmond Burke)


Nota 8/10
Jovi


Niciun comentariu: