marți, 6 mai 2008

Away from Her





Departe de ea (2006)

Away from Her


Regia
Sarah Polley

In rolurile principale Julie Christie, Olympia Dukakis, Gordon Pinsent

O drama romantica despre dragostea fara varsta. Mereu am fost impresionat pe strazile orasului in care locuiesc, pe bulevarde sau in parcuri, de batraneii care inca se tin de mana, care dovedesc in fiecare clipa ca se iubesc dupa atata timp. De aceea, drama unei familii care trebuie sa fie despartita din cauza bolii unuia dintre ei m-a impresionat.

Fiona (Julie Christie) si Grant (Gordon Pinsent) sunt casatoriti de peste 40 de ani. Se iubesc inca foarte mult, desi el, fost profesor universitar s-a dovedit infidel in cursul timpului. Insa dragostea lor a rezistat si exista inca in sufletele lor. Insa obstacolul cel mai mare al casniciei lor abia vine: Fiona afla ca este bolnava de Alzheimer si, pentru a nu fi o povara pentru el, ia decizia sa se interneze intr-un sanatoriu de lux pentru a-si reveni sau a fi macar intre oamenii cu aceleasi probleme cu ale ei.

Brusc, incepe sa uite totul. Intai amintirile recente, tipic unei astfel de afectiuni, apoi si cele mai vechi. El o viziteaza zilnic pentru a reincerca sa ii salveze amintirile despre el. Si ii este din ce in ce mai greu cand ea se indragosteste de un alt pacient. Se agata de o farama de speranta, aceea ca poate, intr-o zi, isi va reveni.

Cand barbatul de care se indragostise Fiona dispare din spital, ea cedeaza. Nu se mai ridica din pat, nu mai participa la discutii, este pierduta. In acel moment, Grant face sacrificiul suprem al unei persoane care iubeste cu adevarat: il cauta si incearca sa il readuca sotiei.

O poveste minunata despre dragostea care depaseste bariera timpului si, mai ales, a unei boli necrutatoare, mai ales pentru cei din preajma persoane bolnave. De altfel, chiar daca Julie Christie a obtinut o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun rol feminin, mi-a placut mult blandetea si seninatatea din interpretarea lui Gordon Pinsent.

Nota 7.5/10
Jovi

Niciun comentariu: