luni, 5 mai 2008

Undeva in Est





Undeva in Est (1991)

Undeva in Est (Somewhere in the East)


Regia

Nicolae Margineanu

In rolurile principale Dorel Visan, Maria Ploae, Remus Margineanu

Un nou film romanesc care ilustreaza o perioada grea din istoria Romaniei de dupa cel de-al doilea razboi mondial, respectiv perioada colectivizarii fortate a satelor, mai ales a celor din Transilvania.

Un activist inrait de partid, demn purtator al numelui de "comunist" este trimis sa infiinteze, intr-un satuc pierdut printre dealuri, "gospodaria agricola colectiva". Pentru aceasta, el trebuie sa lichideze celula de partizani legionari si anticomunisti si sa capete, prin orice mijloace, semnatura taranilor de a se inscrie in noul organism rural.

O familie considerata de "chiaburi", un fel de burghezi ai satelor, compusa din tarani harnici si instariti, nicidecum de dusmani ai noii orinduiri, ii sta in calea planurilor sale. De aceea, incearca sa ii desparta si sa ii dezbine. Cei trei fii ai taranului, studenti eminenti, sunt arestati si apoi evadeaza pentru a urma calea partizanatului.

Interesanta actiune si reprezentativa pentru prima parte ale ororilor comunismului in Romania. Colectivizarea este definita in mod diferit de cele doua parti: activistul de partid spune ca "pamantul este tot al taranilor, chiar daca nu in proprietatea lor, pentru ca nu il poate muta nimeni din loc". Replica mucalitului taran ardelean este memorabila: "e ca si cum mi-ai taiat organul, mi l-ai pus in mana si mi-ai spus, 'ia-l, ca tot al tau a ramas'.

Un film foarte interesant, cu doua minusuri: imaginea este foarte slaba, amintind de filmele anilor '70; speram, de asemenea, ca Maria Ploae sa aiba un rol mai reprezentativ.

Nota 7/10
Jovi

Niciun comentariu: