marți, 13 mai 2008

The Bank Job




The Bank Job

Regia
Roger Donaldson
In rolurile principale Jason Statham, Saffron Burrows

Ma asteptam de la mai multe de la un film considerat, dupa unele surse, cel mai bun film de actiune al anului. Insa nu pare decat un nou film care relateaza povestea unei jaf asupra unei banci (din Anglia de aceasta data), insa cu un mod unic de actiune, cu un accent tipic britanic si cu scenariu bine construit.

Cand Martine ii propune unui car dealer, Terry, lovitura vietii lui, acesta nu ezita si isi cheama prietenii, fosti pungasi marunti, pentru a scapa de saracie. Banca de pe Baker Street este in reparatii si sistemul de alarma din interiorul casei de valori va fi cateva zile oprit. De aceea, ei inchiriaza un magazin din apropiere si incep saparea unui tunel pentru a ajunge la banii si bijuteriile pastrate acolo.

Insa miza este alta: Martine si persoane din serviciul secret britanic doresc sa recupereze de acolo niste fotografii puse la pastrare de un traficant de droguri originar din Trinidad-Tobago, care infatiseaza un personaj din familia regala britanica in timpul unor scene de sex cu prostituate.

De asemenea, in seifuri se gaseste si o agenda compromitatoare cu donatii (mita?) in bani facute de un proxenet mai multor agenti de politie. Toate acestea i-au determinat pe cei din MI-5 si Politia britanica sa recupereze decat o parte din bunuri si sa le ascunda identitatea jefuitorilor, acestia ramanand pentru totdeauna in libertate, fara a fi incriminati.

Un film bun, inspirat dintr-un fapt real petrecut in Londra in anul 1971, jaf in care paradoxal, asa cum am citit intr-un loc, cei mai inocenti erau hotii. O actiune interesanta, desi pare mai mult dusa pe plan psihologic, decat pe cel al luptelor tipice intre hoti si organele legii.

Nota 7/10
Jovi

Niciun comentariu: