duminică, 25 mai 2008

American History X



American History X

Regia
Tony Kaye
In rolurile principale Edward Norton, Edward Furlong

Un film impresionant, despre care nu mai auzisem nimic, dar pe care l-am vazut pentru care Edward Norton este unul dintre actorii mei favoriti (fiind, de altfel, nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun rol masculin in anul 1999, pentru acest film). Iar prestatia lui, precum si scenariul si frumusetea artistica nu au lasat de dorit.

Tratarea unui subiect delicat cum este inflorirea neonazismului in America nu a fost simpla, dar felul cum au fost infatisate rasismul acestora, incercarea de stopare in societatile civilizate printr-o actiune concentrata a Politiei si sistemului educational, precum si reeducarea unora dintre acestia in inchisorile americane sunt laudabile in acest film.

Edward Norton il interpreteaza pe Derek Vinyard, un tanar rebel, care, determinat de niste discutii si fapte din adolescenta (convingerile tatalui sau si apoi uciderea acestuia de catre un grup de negri), devine liderul unei grupari de cartier de neonazisti. Uraste tot ce este de alta culoare decat alba, este convins de suprematia intelectuala a rasei albe, conduce jefuiri in magazinele coreene si isi tapeteaza peretii cu postere cu zvastica si Hitler.

Intr-o zi, izbucneste. Fiind anuntat de fratele sau, Danny, ca masina lor este jefuita de cativa negri, ia pusca si ii ucide pe doi dintre acestia, pe unul dintre ei cu un sadism care m-a umplut si pe mine de groaza. Este condamnat la trei ani de inchisoare care ii vor schimba viata si conceptiile despre ea. Desi initial se alaturi unei grupari de "albi", in cele din urma, prietenia cu baiatul care se ocupa cu lenjeria, un negru, il va determina sa se schimbe si sa caute eliberarea in fericirea familiei sale.

Si va incerca sa faca asta, imediat cum revine din inchisoare, mai ales ca fratele sau, Danny, calcase deja pe urmele sale, devenind un neonazist convins si fiind urmasul sau cel mai indreptatit la conducerea gastii de cartier.

Constructia filmului este pe personajul Danny, care primeste de la profesorul sau negru o noua tema: scrierea unui eseu despre fratele sau revenit din inchisoare. Prin intermediul unor flash-back-uri foarte sugestive, filmate in alb-negru, este povestita toata viata lui Derek, atat ca neonazist convins, cat si ca puscarias (loc in care "albii" devin "negri"), ca adolescent si toate ipostazele prin care acesta a trecut pentru a-si da seama ca "viata nu trebuie compusa din ura".

Interpretatea lui Norton este, ca de obicei, remarcabila. Nu inteleg de ce este destul de necunoscut majoritatii publicului spectator si nebagat in seama de Academia Americana de Film. Interesant si celalalt Edward (Furlong), pustiul care seamana foarte bine cu fratele sau (pustiul care a jucat si in Terminator 2).

Nota 9.5/10
Jovi

Niciun comentariu: