duminică, 5 aprilie 2009

Twelve Monkeys




Regia
Terry Gilliam

Cu
Bruce Willis, Madeleine Stowe, Brad Pitt

Recenzie publicata si pe http://www.filmetari.com/fantastic/twelve-monkeys-1995-cu-brad-pitt.html

Prima nominalizare la Premiile Oscar pentru Brad Pitt a venit de la acest Twelve Monkeys pentru cel mai bun actor in rol secundar, în anul 1996, premiu câştigat însă atunci de marele Kevin Spacey pentru "The Usual Suspects". Chiar daca nu a castigat decat Globul de Aur pentru aceasta interpretare, totusi Brad face unul din cele mai de substanta roluri din cariera lui, punandu-se extraordinar de bine in pielea unui personaj internat intr-un spital de psihiatrie, nebun de-a binelea, chiar daca aparent actiunea se petrece la granita dintre iluzia nebuniei si realitate.

Scenariul se deruleaza in momente diferite ale istoriei umanitatii. In primul rand, ne aflam in anul 2035, cand omenirea se regaseste intr-o viziunea apocaliptica. Undeva in anul 1997, un virus necunoscut a determinat pieirea unei parti insemnate din umanitate, iar lumea devine controlata de animale. Cercetatorii viitorului descopera ca vina a apartinut unei asa-numite "Armate a celor 12 maimute" si doresc sa schimbe soarta lumii prin anihiliarea ei, trimitand astfel un emisar in trecut pentru a studia modalitatea de propagare a virusului si eventual a-l stopa.

Cel trimis este James Cole (Bruce Willis), numai ca timpul in care ajunge nu este 1996, ci 1990. Prins pe strada si spunand adevarul, este internat intr-un spital de psihiatrie, populat de personaje ciudate si cu probleme grave de personalitate. Printre ele se afla si Jeffrey Goines (Brad Pitt), singura persoana care reuseste sa aiba o conversatie cat de cat normala cu Cole, desi accesele sale de nebunie transpar din fiecare cuvant al sau. Numai ca este o nebunie la limita rationalitatii, in vreme ce, in cazul lui Cole, odata cu trecerea timpului, ratiunea sa devine vecina cu nebunia, nestiind daca ceea ce traieste este real sau nu.

Psihologul lui Cole, Kathryn Railly (Madeleine Stowe), incepe sa ii creada povestea, mai ales dupa ce acesta dispare din ospiciu si apare sase ani mai tarziu, chiar inainte de propagarea virusului. In acelasi timp, pana si Goines scapase din spitalul de psihiatrie si isi formeaza celebra "Armata a celor 12 maimute". Care, de altfel, se dovedeste mai putin periculoasa decat se parea.

Este filmul care a dovedit lumii ca Brad Pitt este cu adevarat un actor demn de luat in seama, pana atunci fiind considerat un playboy sau un "vampir simpatic". Reuseste sa impresioneze intr-un rol complex si foarte greu de interpretat, reusind sa il domine pe Bruce Willis in scenele din spitalul de psihiatrie, ramase memorabile.

Nota 8.5/10
Jovi

Niciun comentariu: