joi, 30 aprilie 2009

Concurs Nemira

Editura Nemira s-a obisnuit in ultimul timp sa faca surprize cititorilor sai fideli, precum si bloggerilor care le recenzeaza cartile, eu personal primind in ultimele 12 luni peste 10 carti de la ei care mi-au imbogatit biblioteca.
Pentru inceputul lunii mai, apare o noua initiativa a lor, prin intermediul careia toti cititorii blogurilor participante pot castiga o carte de la Nemira daca vor raspunde la un concurs despre literatura universala.
Iata prezentarea pe scurt pe blogul Nemira: "Cine are blog si organizeaza acolo un concurs pentru cititori pe teme de literatura contemporana (ce -ti trece prin minte!) are trei carti din partea noastra sa le ofere premiu pentru cititorii blogului lui. Cartile vor fi din colectia Babel. De expeditia cartilor la castigatori ne vom ocupa tot noi, va trebui sa ne transmiti doar datele de contact."
Cred ca nu vor expedia carti in strainatate, insa cititorii mei din Romania sunt invitati sa raspunda la urmatoarele intrebari intr-una-doua fraze si voi alege la sfarsitul perioadei trei raspunsuri (subiectiv si argumentat) care vor primi o carte din partea editurii Nemira, cu sprijinul blogului meu:
Care credeti ca este valoarea literaturii contemporane? Numiti un autor contemporan care credeti ca va deveni "clasic", o carte pe care i-ati citit-o si argumentati motivele pentru care acea carte v-a placut sau displacut.
Astept raspunsurile dvs. la comentariile acestui articol pana pe data de 7 mai inclusiv.
Mult succes!!!
P.S. Nu uitati sa lasati o adresa de e-mail, unde va pot contacta castigatorii pentru a afla adresa si numele complet pentru expediere.
Later edit: Castigatori sunt Constantin Marin, Codrut Constantinescu si Marian Haiciu. Felicitari!

7 comentarii:

Constantin Marin spunea...

Sunt mult prea ,,mic", astfel încât să pot avea o reprezentare generală asupra literaturii române actuale. Totuşi, în ceea ce priveşte ,,şansa" ca un scriitor contemporan să devină clasic, din ceea ce am citit eu l-aş numi pe Augustin Buzura. Motivez acest lucru prin faptul că este un scriitor care a rămas consecvent cu el însuşi şi a scris, în vremea ceauşescului cărţi care, din punctul meu de vedere, sunt extrem de interesante: ,,Orgolii", ,,Vocile nopţii", ,,Absenţii", ,,Refugii", ,,Drumul cenuşii" etc. În vremea ,,noastră" continuă să scrie cărţi cu subiecte interesante. O carte care m-a impresionat a fost cea intitulată ,,Recviem pentru nebuni şi bestii", apărută aproximativ cu zece ani în urmă. Şi cartea recent apărută cred că se încadrează în aceeaşi formulă a lui Augustin Buzura, de căutare a identităţii profunde a personajului principal. Concluzia mea este aceasta: Augustin Buzura poate candida la titlul de scriitor contemporan ,,clasic".
Constantin Marin (secretar de redacţie al revistei AXIOMA)

Codrut Constantinescu spunea...

Inclin catre Mario Vargas Llosa.Acest scriitor mi se pare ca va ramane unul dintre scriitorii clasici ai secolului al XX-lea.Talentul lui de povestiror, capacitatea lui de a se documenta foarte serios si profesionist despre multe locuri geografice dar si despre momente istorice diferite demonstreaza un profesionalism desavarsit caci scriitorul nu este numai un om care deapana amintiri sau povesti personale dar le si inventeaza, imbracandu-le cu savoarea unei epoci. Ma intreb daca nu cumva , pana la urma, un scriitor valoros, MARE, este un regizor de film. Si, dintr-o anumita perspectica il si depaseste pentru ca el, scriitorul, se joaca cu acest material atat de vag, se joaca cu cuvintele si nu cu sofisticata aparatura a artei cinematografice. Llosa era un mare scriitor inca din tinerete cand a scris nuvelele recent traduse si editate de catre Humanitas in vol. "Baietii si alte povestiri". Imi place mai mult de Llosa si pentru ca si-a abandonat comunismul juvenil tinzand catre un conservatorism liberal, spre deosebire de Marquez, amicul lui Castro. O chestie subiectiva.

ignat andrei spunea...

Gabriel Garcia Marquez
E un autor contemporan de proza fantastica realista neplictisitoare si fecunda in idei
Daca vrei sa incepi cu ceva, te poti rataci cu placere in "Un veac de singuratate"

Codrut Constantinescu spunea...

He, he, he, cred ca am citit aproape tot ceea ce a scris Marquez, jumatate din el din limba franceza.Iar Dragostea in vremea holerei este un roman extraordinar, fara indoiala. De fapt, concurenta este intre cei doi mari ai literaturii sud-americane contemporane.

Marian Haiciu spunea...

Eu votez pentru Orhan Pamuk. Pentru ca am citit cele 4 carti traduse in romana ale lui in 2 saptamani (ceea ce este destul de impresionant, pentru ca eu in general nu citesc carti care nu au razboaie, dragoni sau cyborgi in ele). Si, da, o ramana un clasic pentru ca are un talent deosebit de a te introduce in lumea despre care scrie si pentru ca reuseste prin scrierile lui sa converteasca si cititori mai neaveniti ca mine.

Dorina spunea...

L-as pune pe lista si pe Pascal Bruckner, care a convins deja si prin roman, si prin eseu. E drept ca unele idei le exprima ceva mai brutal, le impinge un pic la extrem, dar o face cu scopul de a atrage atentia asupra unor lucruri. Pe de alta parte, nu-i lipseste nici talentul de a te tine captivat, daca e sa amintesc doar Hotii de frumusete sau Paria.
Da, sunt convinsa ca va ramane in memoria iubitorilor de literatura atat prin ceea ce spune, cat si prin modalitatea prin care o face.

Jovi Filme-cărți.ro spunea...

Concursul Nemira de pe acest blog a tinut pana pe data de 7 mai 2009, dar anunt castigatorii abia in aceasta zi, cu scuzele de rigoare.
Fara a fi necesar un clasament al acestora, ii anunt pe cei trei castigatori ai unei carti din Colectia Babel a Editurii Nemira:
-Constantin Marin va primi cartea "Scrisori de la Londra" a lui Julian Barnes. De ce? Pentru ca este singurul dintre participanti care a nominalizat un scriitor roman, iar eu consider ca literatura romaneasca are inca resurse de a naste scriitori buni.
-Codrut Constantinescu va primi aceeasi carte-Scrisori de la Londra-Julian Barnes, pentru frumoasa si pertinenta prezentare a lui Mario Vargas Llosa si pentru paralela facuta intre scriitor si regizor, atingand unul dintre categoriile principale ale acestui blog si anume filmul.
-Marian Haiciu va primi o carte pe care eu am recenzat-o acum ceva timp pe acest blog si anume Alchimia dorintei de Tarun Tejpal, pentru ca a prezentat din perspectiva unui cititor de SF felul cum un autor poate sa te atraga chiar daca nu se afla in domeniul sau prevalent de lecturare. M-a convins sa citesc si eu in curand Orhan Pamuk.

Astept adresele postale pe e-mail-ul mihajovi2000@yahoo.com