miercuri, 15 aprilie 2009

Felon


Cat de mult pret poate cineva pune pe familie? Cat este dispus sa riste pentru ca nimeni din apropiere sa nu pateasca ceva grav? Iar cand risti si reusesti sa o protejezi fara a tine cont de mijloace, trebuie sa ai putere sa supravietuiesti acestor riscuri pe care ti le-ai asumat. "Felon" urmareste declinul puterii conferite de o familie inchegata si crima asumata pentru o apara pana la incercarea de mentinere a puterii psihice dupa intrarea intr-o inchisoare de maxima siguranta din America.

Familia lui Wade Porter (Stephen Dorff) pare a fi una perfecta, iar realizarile lor pe masura: o sotie grijulie, un baiatel simpatic si inteligent, reusesc sa isi ia o casa si o masina, au o afacere mica, dar care merge bine si genereaza profit. In curand, va avea loc si nunta pe care o asteptau de ceva ani, doar pentru a fi cea mai frumoasa. Numai ca totul se schimba intr-o noapte: un hot le intra in casa si, inconstient, Wade il urmareste pe acesta dupa ce iese din casa si ii aplica o lovitura de bata de baseball in cap. Hotul moare, iar Wade este arestat pentru crima, sub pretextul ca legitima aparare se incheie dupa ce hotul a plecat din proprietatea lor.

Urmatoarea perioada a filmul este ilustrarea decaderii morale la care este adus un om cumsecade dupa ce intra intr-o zona a inchisorii de maxima siguranta, condusa de un locotenent foarte dur, care nu tine seama de niciun regulament sau de niciun drept al omului. II incurajeaza pe prizonieri sa se lupte intre ei, sa se injunghie, sa formeze gasti pe criterii rasiale, iar in momentul in care considera ca scapa lucrurile de sub control, ii impusca cu dopuri de lemn, pentru ca lovitura sa fie surda si dureroasa. Wade nu stie cum sa se descurce, pentru el conta o lume cu reguli stricte si omenoase, aici este cu totul altceva.

Insa colegul sau de celula, inchis pe viata, incearca sa il initieze in viata de inchisoare si sa ii ofere cele mai diverse sfaturi de supravietuire. Acesta este John Smith (interpretat de excelentul si aici Val Kilmer), care ispaseste o pedeapsa pentru o serie de crime asemanatoare cu ale lui Wade: doi banditi i-au ucis sotia si fiica, iar John a facut totul pentru a se razbuna. Le ucide acestora familia, toate rudele si apropiatii pentru ca ei sa simta aceeasi durere ca si el. John il invata pe Wade tehnica supravietuirii si anume sa devina cel mai puternic dintre detinuti.

Problema sunt gardienii si mai ales seful acestora, locotenetul Jackson, care nu suporta ca cineva sa ii puna la indoiala metodele de conducere si ii intimideaza pe toti cei care nu sunt de acord cu el. De asemenea, vrea sa fie si seful detinutilor, astfel incat, in momentul cand Wade vrea sa faca jocurile, ii insceneaza acestuia o lupta pe viata si pe moarte, din care spera ca Wade sa iasa cu capul inainte. Acesta insa nu accepta regulile si, cu ajutorul lui John si al unui prieten al acestuia, cheama FBI-ul pentru a afla ce se intampla cu adevarat in inchisoare.
Personajul principal pare ca a intrat in inchisoare ca nevinovat, cel putin aceasta este parerea majoritatii spectatorilor, care ajung sa ii tina partea si sa isi doreasca supravietuirea lui in lumea nebuna in care a intrat. De aceea, ilustrarea aparenta a unor realitati ale inchisorilor socheaza daca se considera ca acestea sunt cu adevarat reale. Un peisaj foarte pestrit, fara a se oferi prea multe drepturi prizonierilor, acestia fiind la cheremul gardienilor, care pot oricand ucide pe unul sau altul dintre ei, masluind rapoartele oficiale sau stegand inregistrarilor pentru a fi acoperiti.

Filmul este deosebit de violent din acest punct de vedere, insa aceasta violenta nu sufoca scenele sau filmul pentru ca accentul nu este pus pe varsarea de sange, ci pe trairile si transformarile psihologice ale personajului principal. La aceasta se adauga si interpretarile foarte bune ale celor doi-Stephen Dorff si, mai ales, Val Kilmer. Dar si mesajul final pe care John i-l da lui Wade: "Sa-ti protejezi familia cu orice cost. Chiar dacã esti fortat sa ucizi din nou. Pentru ca daca as fi nevoit, as rade toata planeta sa fiu din nou langa a mea."

Nota 10/10
Jovi

Niciun comentariu: