duminică, 1 martie 2009

One Good Turn



One Good Turn

Regia
John Paddy Carstairs
In rolurile principale Norman Wisdom, Joan Rice

Incursiunea mea in lumea lui Norman Wisdom continua, fiind vorba acum despre filmul "One Good Turn" din 1955, in care el joaca rolul unui orfan trecut de adolescenta, fiind acum cel mai varstnic dintre cei aflati la Casa de copii Greenwood si, de aceea, considerat capabil sa aiba grija de cei mai mici si printre cei care pot salva orfelinatul de la distrugerea adusa de industrializare.

Norman este ingrijitor in acest moment, dar este foarte important pentru el ca sa stea cat mai aproape de copii. In clipa in care ii promite unuia dintre ei ca ii cumpara o masina de 12 lire, scopul lui devine gasirea modalitatii de a face rost de ei. Pentru aceasta, vrea sa se angajeze in alta parta, in paralel, ca agent publicitar, ajungand sa dirijeze o orchestra smfonica, lupta ca boxeur pentru 10 lire, lupta pe care o pierde nemeritat. Una dintre scenele savuroase ale filmului este aceea cand el calatoreste pentru prima data cu trenul spre marea pe care nu o vazuse niciodata.

In acelasi timp, cel care detine orfelinatul decide sa vanda terenul pe care se afla acesta unui proprietar de fabrici, care va darama casa de copii. In momentul in care copii si ingrijitoarele afla, incluzandu-l aici si pe Norman, telul lor era salvarea stabilimentului. Intr-un gest de aparare care seamana cu peripetiile din "Home Alone", acestia reusesc sa ii indeparteze pe cei care le vroiau raul.

Norman inca face savoarea zilelor mele de relaxare. Cateva scene din film sunt absolut incantatoare si memorabile: Norman conducand o masina de jucarie, urmarit de masina politiei sau Norman alergand intr-o cursa de mars, fara sa stie ce face cu adevarat. Ca de obicei in filmele sale, transpare mesajul ocrotirii celor saraci (aici, orfanii) impotriva clasei de sus a societatii.

Nota 8/10
Jovi

Niciun comentariu: