sâmbătă, 14 martie 2009

Henry Poole is Here




Henry Poole is Here (2008)

Henry Poole is Here


Regia
Mark Pellington

In rolurile principale Luke Wilson, Radha Mitchell

Se pare ca toata lumea are nevoie de un miracol. Pentru supravietuire, pentru fericire, pentru un trai mai bun, pentru increderea in sine. Multi insa neaga, nu cred ca exista miracolul si atunci viata lor devine searbada si fara sens si rost. La fel si Henry Poole, un personaj introvertit, care se muta intr-o casa noua doar pentru a-si trai ultimele clipe, lasand in urma lui un mesaj scris pe perete: "Henry Poole was here" (Henry Poole a fost aici).

La un control medical, Henry afla ca sufera de o boala care, intr-un scurt timp, ii va produce moartea. Atunci decide sa se mute in vechiul sau cartier, intr-o casa aflata la vanzare, pentru odihna si pregatire sufleteasca. Isi cumpara zilnic sticle intregi de vodca si mancare semi-preparata, se odihneste in spatele casei pe un sezlong, in soare, fara sa ii pese de nimeni si nimic. Ignora vecinii, desi Esperanza ii aduce intr-o zi cateva placinte mexicane pentru a-i ura bun venit. Nu vrea ca existenta sa sa fie tulburata.

Numai ca acest lucru se intampla printr-un miracol. In partea exterioara a casei, renovata de agentia imobiliara, vopsita proaspat, apare un chip misterios, pe care Esperanza il atribuie lui Iisus. Imediat, locuinta sa este invadata de oameni credinciosi, biserica locului comanda o expertiza pentru a vedea daca miracolul este intr-adevar inexplicabil, mai ales ca din acel chip incepe sa cursa sange. Lucrurile se complica cand fetita vecina, care nu mai vorbea de mult timp, reincepe sa comunice cu cei din jur in clipa in care atinge chipul de pe perete.

Henry Poole nu este un religios, nici anti-religios. Numai ca nu crede in miracole, vrea doar ca viata sa sa fie linistita. Indragostindu-se de mama fetitei, petrece cu cele doua o parte de timp, presat insa de iminenta despartire. Cand fetita aude o conversatie despre faptul ca el va muri in scurt timp, inceteaza, din nou, sa vorbeasca. Pentru el este un moment de cumpana, cumulat cu procesiunile credinciosilor din curtea casei sale.

Poate fi interpretat ca un film despre credinta si despre dorinta oamenilor de a da fiecarui un lucru importanta si logica lui. Iar fenomenele mai putin explicabile sunt atribuite puterii divine, cu precadere cand o serie de coincidente (oare?) miraculoase contribuie la aparenta divinitate. Pentru Henry Poole, totul este o iluzie, nu crede ca se poate vindeca si vrea sa isi continue ultima perioada de liniste si relaxare. Insa, uneori, nici oamenii din jur nu te lasa sa nu crezi.

Nota 6.5/10
Jovi

Niciun comentariu: