luni, 16 martie 2009

Freedom Writers



Freedom Writers

Regia
Richard LaGravenese
In rolurile principale Hilary Swank, Patrick Dempsey

Acesta este, alaturi de filme cu procese si avocati, genul de film care mi-a placut intotdeauna. Vorbesc aici despre filmele care dezbat dorinta de integrare sau reintegrare in societate a unor elevi, studenti aflati pe panta delicventei, din cartiere rau-famate, unde nu se pune pr primul plan invatamantul, ci supravietuirea. Unii dintre ei vin sa studieze impinsi de la spate de parinti sau rude, sperand ca printr-o diploma sa scape din ghetou, altii vin dintr-o dorinta interioara de a deveni mai buni si mai inteligenti, sperand ca sa isi cladeasca un viitor mai bun, legal si fara probleme legate de apartenenta etnica sau sociala.

In aceasta linie se incadreaza si "Freedom Writers", la origine chiar un proiect al unui liceu din America, despre felul cum o profesoara, interpretata aici de Hilary Swank, poate schimba soarta unor elevi. Aflata la primul ei an de profesorat, plina de ambitie si dornica de munca, este repartizata la un liceu obisnuit, dar intr-o clasa de elevi cu probleme de adaptare sociala, clasa alcatuita din negri, in majoritate, dar si din sud-americani sau asiatici, fiecare etnie fiind complet separata si plina de adversitate.

Profesoarei Erin Gruwell ii este foarte greu. Pentru a-i uni, incearca tot felul de jocuri, antrenarea elevilor in concursuri sau programe artistice. Vrea sa reuseasca, propune excursii, dar pentru aceasta isi sacrifica viata personala: isi ia o slujba care sa ii permita activitatile extrascolate, pentru ca liceul nu vrea sa ii permita asa-numitele excentricitati, iar sotul ei o paraseste deoarece se simte neglijat.

Tot incercand, aduce caiete si propune elevilor ca fiecare sa isi scrie propria poveste, propria perspectiva asupra realitatii pe care o traieste si nimeni, in afara de ea, nu poate citi acel caiet personal. Este momentul care ii uneste definitiv pe elevi impreuna cu profesoara lor si care ii determina sa devina o echipa si sa nu mai fie sperati etnic. Iar in clipa cand ea vrea sa paraseasca scoala si clasa, o mica revolta s-a iscat pentru a o determina sa renunta la ceea ce isi propusese.

Acest proiect unitar al elevilor si al profesoarei lor, numit „The Freedom Writer's Diaries: How a Teacher and 150 Teens Used Writing to Change Themselves and the World Around Them”, este inspirat dintr-un fapt real din America anilor '90 si este cu atat mai interesant. Hilary Swank surprinde si aici printr-o interpretare buna a unui rol deosebit de complex, despre cum poate schimba o profesoara ambitioasa viata unor elevi prinsi intre viata si moarte, in zone periculoase ale societatii.

Nota 8/10
Jovi

Niciun comentariu: