miercuri, 3 iunie 2009

Minoes - TIFF 2009




Regia
Vincent Bal

Cu: Carice van Houten, Theo Maassen, Sarah Bannier

Festivalul de Film de la Cluj-TIFF si-a inceput zilele Proiectiilor pentru Copii cu un film olandez din 2001, Minoes, care poate incalzi sufletul oricarui copil, dar si adult, prin frumusetea mesajului si conceptia artistica de invidiat. Marturisesc ca nu sunt un fan al filmelor cu si despre animale, insa aceasta pelicula este impecabil realizata, desi usor predictibila . De altel, a primit numeroase premii la festivalurile de profil, cum ar fi Premiul Juriului Copiilor la Festivalul de Film pentru Copii de la Chicago, Premiul Camerio la Carrousel International du Film si Cel mai bun film olandez al anului 2002.

Invartindu-se in jurul pisicilor, are ca erou principal pe Tibbe, un ziarist timid care se afla in punctul de cotitura al carierei sale. Pentru ca niciodata nu vine cu stiri noi si senzationale, i se spune ca va fi concediat in ziua urmatoare, daca nu gaseste ceva demn de a fi publicat. Pe drumul de intoarcere spre garsoniera sa din mansarda unei cladiri, zareste o domnisoara intr-un copac, ascunzandu-se de un catel ce o latra. O ajuta si spera ca ea este stirea care ii va relansa cariera, insa ea dispare imediat. Cateva ore mai tarziu insa, ii apare la geamul sau si, in schimbul unui loc de dormit si ceva mancare, ii promite ca ii va aduce stiri bune si necunoscute publicului.

Aflam ca Minoes, domnisoara in verde, este o pisica transformata in femeie dintr-o intamplare si care are inca toate calitatile si defectele unei pisici adevarata. Relatiile sale in lumea felinelor il ajuta pe Tibbe care afla toate dedesubturile unor afaceri care ameninta sa distruga existenta linistita a micului oras. Cu toate ca, prin dezvaluirile sale, este afectata reputatia unui conducator al orasului, mare filantrop si dorit de majoritatea concetatenilor, el este aparat chiar de catre pisici, care reusesc sa schimbe la timp lucrurile in favoarea sa.

Aparitia lui Minoes ca o fost pisica-actuala femeie este foarte reusita, aceasta reusind un rol bun intr-o ipostaza dificila: ea toarce, se saruta prin atingerea nasului, adora mirosul si gustul de peste, doarme intr-o cutie, facand totul natural, dar si atragator in acelasi timp. Desi finalul este previzibil, totusi filmul este incantator si atrage spectatorii de toate varstele. Uneori prietenii se ascund in locuri si in fiinte la care nu te gandesti.

Nota 8/10
Jovi

2 comentarii:

Cristian M spunea...

Bună,

Urmăresc de ceva vreme recenziile tale. Eu am locuit 5 ani în Câmpina, am sunt în Cluj.

La filmele despre care scrii ai şi subtitrări în limba română ?

Sunt curios să văd aceste filme, mai ales ultimele recenzate, dar nu am subtitrări.

Mulţumesc mult,

Jovi Filme-cărți.ro spunea...

Unele dintre ele le vad cu subtitrarea in limba romana, unele cu subtitrarea in limba engleza. Daca ai nevoie de vreuna dintre ele, nu ezita sa imi scrii pe adresa de e-mail aflata la profilul meu.
Multumesc de vizita!