duminică, 17 august 2008

Cum sa fii o lady


"Cum sa fii o lady. Mic tratat de eleganta", de Candace Simpson-Giles

Traducere de Gabriel Stoian

Editura Nemira, Bucuresti, 2008 (www.nemira.ro)

Chiar daca nu voi putea deveni niciodata un gentleman perfect (astfel cum am si descris in precedenta mea recenzie la "Cum sa fii un gentleman", publicata pe acest blog,
http://jovimpresii.blogspot.com/2008/05/cum-sa-fii-un-gentlemen.html, dar si pe blogul www.nemirabooks.ro), cu atat mai putin pot deveni o lady-nici o sansa. Am decis insa sa citesc aceasta carte pentru amuzament, cu siguranta ca recomandarile formulate de autoare sunt la fel de comice si bizare ca si cele pentru barbati din cartea precedenta.

De asemenea, din nou ma marginesc sa spun ca "lady" este un concept mult mai putin uzitat in Romania fata de cel de "gentleman". Cu atat mai mult spun ca aceasta carte "nu va prinde", fiind la fel de simplista, de neincadrata in regulile societatii de la noi, de departata fata de realitatea zilelor noastre, avand un aer, sa spunem, interbelic, pentru timpurile "manusilor albe si palariilor".

Sa purcedem astfel la drum cu cateva astfel de reguli:
-O lady nu adreseaza niciodata complimente unei persoane cand aceasta se afla intr-un grup. Va alege un moment cand va ramane singura cu persoana in cauza pentru a face acest lucru. (Ma gandesc la contradictorialitatea acestei fraze. Timpurile moderne impun deseori folosirea de complimente, mai cu seama in intalnirile de afaceri. Pe de alta parte, incercarea unei persoane de sex feminin de a ramane singura cu, sa zicem, un barbat pentru a-i adresa un compliment ne poate duce pe alt taram, chiar la o moralitate indoielnica in ochii celor din jur).

-O lady respecta timpul altora, atat la birou, cat si acasa. (Hihihi, in privinta acestei reguli, cu putina bunavointa, o sa fac un afis si sa il postez la intrarea in biroul meu).

-O lady nu discuta cu alte persoane despre modul in care s-a despartit de un barbat. O lady nu evidentiaza fata de alte persoane imperfectiunile partenerului ei. (Reguli imposibil de respectat in tara in care femeile-dar si barbatii-aleg sa isi spele lucrurile in public, cateodata chiar la televiziune, drept unica modalitate de a-si rezolva problemele).

-Cand conduce, o lady trebuie sa semnalizez orice schimbare de directie (Serios?!?Credeam ca orice persoana trebuie sa faca asta, nu neaparat o lady).

-O lady nu trebuie sa poarte imbracaminte prea decoltata, care sa-i faca pe altii sa se jeneze (Eu nu m-am simtit jenat niciodata din motivul asta).

-O adevarata lady nu va intreba o alta doamna cat a costat un anumit articol de imbracaminte, ori ce marime este acesta (Total atipic...inainte sa spui "Sa il porti sanatoasa!", doamnele de pe la noi intreaba "Cat costa, draga?").

-O lady nu se lauda. O lady nu se vaicareste. O lady nu sacaie alte persoane (Hahaha).

-O lady se va stradui sa afle si sa retina numele echipelor care joaca in finala campionatlui national de fotbal (In sfarsit, ceva care sa imi convina).
Si, ca de obicei, in final Scrie ca sa primesti…o carte

Un comentariu:

Anonim spunea...

Jovi citeşte două cărţi foarte diferite: despre comunism şi despre ladies.