duminică, 10 august 2008

Psihokilleri





"Psihokilleri. Portretele celor mai cunoscuti criminali" , de Juan Antonio Cebrian

Editura Litera International, Bucuresti 2008.

O carte care poate este interesanta mai mult din punct de vedere psihiatric. Ea reuneste cincisprezece profile psihologice ale unora dintre cele mai cunoscute minti criminale ale mileniului doi (desi recunosc ca personal nu am recunoscut nici unul), percum si alte 15 descrieri pe scurt ale altor criminali mai putin cunoscuti.

Nu modul in care si-au savarsit crimele acestia este interesant majoritatea cititorilor, ci descrierea bolilor psihice de care sufereau: sado-masochismul, canibalismul, piromania, hematodipsia (boala care se caracterizeaza printr-o obsesie compulsiva de a bea sange), pedofilie, necrofilie si particulrizarea acestora in fiecare dintre cei 15 criminali.

Cartea se poate citi cu usurinta doar de cei cu sange rece, desi, dupa cum spune autorul, toate filmele si cartile de groaza ale timpurilor moderne sunt inspirate de personajele reale ale acestei carti: "Prea des, noi, oamenii, ne confruntam cu lucruri de neimaginat, absurde, macabre, situatii care scapa de sub control sau care ne dau peste cap normele rigide de comportament. (...) De fapt, in oamenii din ziua de azi inca mai zac anumite trasaturi animalice care tulbura mintile lor putin dezvoltate, persoane al caror intelect este reprimat de presiunea realitatii, pana cand bestia din sufletul fiecaruia se trezeste la viata. In mod sigur, ati vazut la cinmatograf sau la televizor filme despre viata unor personaje confuze, pentru care singurul scop in viata era sa faca rau tuturor celor din jur, fara a exista motive de ura sau ranchiuna, ci pur si simplu pentru ca victimele treceau pe acolo sau erau de un anumit sex. Ne aducem cu totii aminte de filme care au devenit legenda, precum American Psycho, Tacerea mieilor, Masacrul din Texas sau Psycho, acesta din urma fiind capodopera lui Alfred Hitchcock. Ei bine, trebuie sa ma credeti ca titlurile citate mai sus s-au bazat, in majoritatea lor, pe fapte reale: psihoze de tot felul, tulburari psihice, traume suferite in copilarie, antropofagie, sadism si debransarea de la o realitate impusa cu forta".

Sunt prezentati astfel, in ordine cronologica, personaje precum:
-John Ketch-Calaul cel feroce, autor a cel putin 100 de executii in Anglia secolului al XVII-lea;
-William Burke si William Hare-hotii de cadavre, dar care au si ucis 17-28 de oameni pentru a le oferi studentilor la medicina pentru disectii;
-John Wesley Hardin, un cow-boy al Vestului Salbatic, care a omorat 44 de personae, declarand: "Ma consider un om pasnic, demn, care se inclina doar in fata legii si a dreptatii. Nu am omorat pe nimeni care era onorabil";
-Henry Desire Landru-Seducatorul de vaduve, care a facut 11 victime verificate, insa, potrivit politiei, au fost intre 179 si 300.
-Andrei Romanovici Cikatilo-Bestia din Rostov-executat in Ucraina in 1994 pentru cele 53 de victime.

O carte pe care vreau sa o uit repede si, probabil, voi reusi.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Vă interesează cultura japoneză? Sau poate criminalii? Jovi are de amandouă. Mă rog, nu are nici criminali, nici japonezi, dar a citit cărţi despre ei.