duminică, 10 august 2008

Bitter Moon





Luna amara (1994)
Bitter Moon

Regia
Roman Polanski
In rolurile principale Hugh Grant, Kristin Scott Thomas

Dupa "Hard Candy", vizionat acum cateva zile, imi apare in fata un nou film despre cinismul uman si despre cruzimea iubirii. Pana la urma, cele doua personaje principale s-au iubit urandu-se si, chiar daca au avut momente cand se chinuiau si se torturau unul pe celalalt, au ramas impreuna "pana la moarte".

Fiona si Nigel (interpretat de un Hugh Grant la inceputul carierei, insa foarte bine pus in scena) calatoresc cu vaporul, intr-o incercare de a regasi pasiunea din casnicie. Pe acest vapor, Nigel o intalnesc pe Mimi si isi doreste sa ii cunoasca povestea si sa aiba o aventura cu ea. Insa Oscar, sotul ei, aflat intr-un carucior, vegheaza si ii propune sa se intalneasca zilnic pentru a-i povesti personal viata lui impreuna cu Mimi.

O poveste terifianta despre o relatie pasionala, bazata la inceput numai pe sex cu multiplele lui fatade, pentru ca, apoi, cand Oscar se plictiseste si accepta totusi continuarea acesteia, dar propunandu-si sa o faca pe Mimi sa renunte la el. Pentru aceasta, apare sub aspectul unui barbat deosebit de crud si insensibil, pentru ca, intr-un moment, totul sa se schimbe radical, iar persoana insensibila sa devina ea.

Nu stiu cum as putea sa cataloghez acest film, decat ca fiind profund uman, in care sexul, pasiunea devin obsesive pentru a se transforma in iubire. Un film bun pentru a intelege un cuplu si preferintele noastre in aceasta privinta: unul obsesiv, pasional sau unul incorsetat in canoane, reguli si traditii, dar care, iata, traieste dramei celuilalt.

Nota 8/10
Jovi

2 comentarii:

Anonim spunea...

Ai citit si cartea lui Bruckner care sta la baza filmului?eu am renuntat sa vad filmul pentru ca auzisem ca nu e foarte bun desi Polanski semneaza regia

Jovi Filme-cărți.ro spunea...

Nu am citit si cartea...cred ca oricum e mai buna decat filmul, am citit cate ceva de Bruckner, mi se pare un autor interesant (si incitant, normal)