sâmbătă, 17 ianuarie 2009

Slumdog Millionaire





Slumdog Millionaire

Regia
Danny Boyle
In rolurile principale Lennie James, Dev Patel

Am lasat cateva zile ca impresiile despre acest film sa se sedimenteze si sa reusesc sa il simt la adevarata valoare. Recent laureat la patru premii Globurile de Aur, decernate de Asociatia Presei Straine de la Hollywood, este un film care reuseste sa te captiveze si sa urmaresti trairile personajelor si aventurile prin care trec acestea, cu conditia sa ai curajul sa il vezi, caci, pana la urma, este un film indian (desi regizat, produs etc. de britanici), si, mai ales sa ai curajul sa treci peste prima jumatate de ora incalcita si un pic dezamagitoare. Totusi, nu mi-a fost dat sa aud, din fericire, cantecele specifice indiene, cu exceptia celui de la genericul de final, sau grandoarea unor scene fabulos construite (si total false) din filmele indiene.

Cum am spus, filmul se urneste greu si trebuie multa atentie pentru a urmari firul epic, in principal, datorita faptului ca actiunea prezenta este intrerupta de multe flash-back-uri ale protagonistului, pentru a explica ratiunea unor raspunsuri la jocul "Vrei sa fii miliardar?". Inceputul il infatiseaza pe Jamal, un functionar obscur la o firma multinationala, anchetat de politie din cauza participarii sale la concursul mentionat si suspectat ca a trisat, intrucat la nivelul sau de instructie si varsta nu putea sa cunoasca atat de multe. Raspunsul sau ii tulbura pe politisti si ii determina sa ii asculte povestea vietii lui: el spune ca toate raspunsurile corecte au fost date din experienta proprie.

Si, urmarind intrebare dupa intrebare, il cunoastem si realizam cum fiecare raspuns are o legatura cu imprejurarile vietii lui Jamal. Ramas orfan de mic, mama sa fiind impuscata intr-una din confruntarile cartieresti religioase in Mumbai, fuge impreuna cu prietenul lui si cu o fata cunoscuta pe strada si se ascunde. Sunt gasiti de o retea care pregatea si exploata tineri pentru cersit. Fragmentele din aceasta perioada a filmului sunt deosebit de crude si amintesc de filmul romanesc Filantropica: sunt educati pentru a castiga cat mai multi bani si torturati, li se smulg ochii, li se rup picioarele pentru a fi demni de mila trecatorilor.

Jamal se indragosteste pentru totdeauna de fata pe care a intalnit-o cand a murit mama sa. De aceea, incepand din momentul cand evadeaza din reteaua de cersetori, el porneste in cautarea ei si vrea sa ajunga o persoana importanta pentru a o gasi si a o face fericita. Acesta este, de altfel, si motivul pentru care alege sa participe la "Vrei sa fii miliardar": speranta ca, de undeva, ea va vedea emisiunea, il va zari si pe el si ii va da un semn ca este bine si a scapat de borfasii unde se aciuase. Si, apeland la optiunea "suna un prieten", raspunde ea, desi sunase pe numarul de telefon al fratelui sau. Si dragostea reuseste, indiferent de obstacole, probabil acesta este principalul mesaj al filmului.

Urmaream cu multa placere concursul "Vrei sa fii miliardar" cand se transmitea versiunea romaneasca, in speranta ca intr-o zi voi ajunge si eu in acel platou. De aceea, ideea in sine a filmului, de a dezvalui viata unui om simplu, needucat, din mahalaua Mumbay-ului transpusa pe un concurs foarte cunoscut, mi s-a parut excelenta. Cu exceptia inceputului greoi si nu usor de urmarit, filmul impresioneaza prin interpretare, excelenta regizare si transpunere in imagini a sentimentelor lui Jamal, a carui viata ajunsa intr-un punct culminant nu stim cum sa o catalogam: a fost soarta care l-a ajutat, a fost norocul, aparut deseori in calea lui, sau a fost doar o adaptare extraordinara la conditiile in care a trait?

Filmul a castigat patru premii la Globurile de Aur pentru cel mai bun film drama, cel mai bun regizor (Danny Boyle), cel mai bun scenariu si cea mai buna coloana sonora. Premii importante, care il propulseaza ca favorit in disputa pentru Oscar 2009. Si deocamdata nu vad un rival de temut, desi mi-a placut mai mult "Vicky Cristina Barcelona", insa sunt subiectiv.

Nota 9/10
Jovi

2 comentarii:

Jean Bica spunea...

Extraordinar film!
M-a trecut prin toate starile posibile: amuzat, contrariat, usurat etc.
Dar ce mi se parut tare a fost ca pana la urma nu s-au putut abtine sa nu bage un dans specific pentru filmele indiene...pe generic au pus-o de un dans...asa sa moara dusmanii.
Tare!

Jovi Filme-cărți.ro spunea...

Da, muzica aia indiana e nelipsita, desi filmul e catalogat ca fiind britanic.