luni, 20 octombrie 2008

The Girl in the Cafe



The Girl in the Cafe (TV)

Regia
David Yates
In rolurile principale Kelly Macdonald, Bill Nighy

Iata un film, fara mari veleitati artistice, caruia insa eram foarte aproape de a-i acorda o nota foarte mare. Implicarea personajelor in unele jocuri politice si economice mondiale, prea mult, si neimplinirea frumoasei povesti de dragoste m-a determinat sa scad nota insa. Totusi o istorisire foarte draguta a unei iubiri ciudate, dar asa de frumoasa, precum si multele scene amuzante, care m-au facut sa rad cu hohote de stangaciile unui personaj neancorat in viata reala din jurul lui.

Lawrence este ceea ce reprezinta un barbat foarte ocupat, plin de probleme profesionale, care citeste rapoarte la orice ora din zi si din noapte, in cele mai neobisnuite circumstante. Isi dezvolta chiar si un fel propriu de a merge si de a pasi, ferind pe cei din fata, intr-un mers leganat, doar pentru a-si mai castiga cateva clipe studiului. Este consilier al ministrului de finante din Marea Britanie si nu are timp de viata personala. Asta pana intr-o zi, cand intr-o cafenea de cartier o intalneste pe ea. Pana si acest moment este ciudat, intrucat intalnirea este cauzata doar de o lipsa a locurilor disponibile, iar intamplarea este sa se aseze langa ea.

Desi ambii sunt ciudati, incep, printre picaturi, sa se intalneasca. Iar Summit-ul G8 de la Reykjavik reprezinta momentul cand pot fi impreuna cateva zile si prilejul de a se cunoaste mai bine, desi participarea lui este pur profesionala. O poveste de dragoste se naste in aceste circumstante, desi interventiile ei pe langa participantii la conferinta sunt deplasate si sterg momente frumoase din scenariul filmului. Chiar daca acestea, precum si finalul lasat in umbra de victoria ei pe plan mondial pentru eradicarea saraciei extreme, mai scad din frumusetea momentelor de intimitate si apropiere a doua suflete atat de diferite.

Esenta iubirii este convietuirea si dorinta de a petrece timpul cu celalalt, pe langa multe alte sentimente: atingerea, dorinta, intelegerea, compatibilitatea etc. Lawrence, in ciuda vietii sale singuratice, tipa dupa iubirea ei, dupa ce o duce la aeroport. Isi da seama ca viata lui (destul de lunga, de altfel) nu isi are sens fara ea, fara iubirea ei. Ca si-ar dori ca restul vietii, chiar dupa evidenta prabusire profesionala, sa fie alaturi de ea. Un film cu o sensibilitate aparte.

Nota 8/10
Jovi

Niciun comentariu: