sâmbătă, 20 septembrie 2008

You Don't Mess with the Zohan




Nu te pune cu Zohan (2008)

You Don't Mess with the Zohan


Regia

Dennis Dugan

In rolurile principale Adam Sandler

Nu trec printr-o perioada prea fericita, timpul nu imi este deloc alaturi (dovada si putinele recenzii si ganduri de pe blog), insa imi era dor de un film, de o carte. Chiar daca nu unul reprezentativ, aveam nevoie de un film care sa imi aduca macar temporar zambetul pe buze si care sa ma relaxeze pentru cateva clipe. Un film vazut pe parcursul mai multor zile, pentru ca mereu oboseala ma facea sa adorm.

Prefer comediile cu Adam Sandler. Il apreciez, parca nu a ajuns la schimonoselile lui Jim Carrey, desi filmele sale sunt rupte din acelasi registru. Am langa calculator cateva din comediile sale favorite, pentru zilele mele negre, gata pentru a fi vizionate: Happy Gilmore, Big Daddy, 50 First Dates.

Sa spunem cate ceva despre subiect, desi consider ca mesajul ascuns este mult mai interesant si mai actual: Zohan (Adam Sandler) este un super-agent al Mossadului, cu abilitati extraordinare (prea supranaturale, daca se poate spune asa), dar care s-a saturat de luptele si razboaiele continui si deci, intr-un ultim conflict cu Fantoma (luptator arab, interpretat de John Turturro), sa isi insceneze moartea. Pleaca la New-York, unde devine hair-stylist intr-un salon patronat de o frumoasa femeie din Palestina (superba, si in acest film, Emmanuelle Chriqui).

Filmul este amuzant din prima pana in ultima clipa, dar actiunea lui atinge si una dintre cele mai serioase probleme ale timpurilor moderne si anume conflictul dintre evrei si arabi. In New-York-ul imaginat de film, aceste doua etnii impart aceeasi strada, fiecare detinand o parte: evreii cu casele si pravaliile lor pe o parte, arabii peste drum. O convietuire teribil de linistita si de dorit. Se intalnesc deseori la mijlocul strazii pentru a dezbate probleme ale cartierului si, de ce nu, ale lumii, dar, dupa o referire rapida si trecatoare asupra "urii" dintre popoarele lor, au discutii inflacarate asupra ultimului meci de baschet din NBA sau asupra ultimei frumuseti americane (cum ar fi Mariah Carey, care apare in film in propriul rol).

Iata si declaratiile unora din creatorii filmului, care ne dovedesc ca o asemenea convietuire poate exista: "Unul dintre cele mai grozave lucruri de pe platou-si n-a fost o treaba intentionata-era faptul ca aveam de turnat scene în care apareau simultan palestinieni si israelieni, ceea ce însemna ca ei stateau împreuna mai mult timp. Toti luau pranzul împreuna. Au fost si dezbateri furtunoase, dar totul se desfasura într-o atmosfera prietenoasa, sanatoasa; au dovedit ca erau deschisi la minte. Era fantastic sa-i vezi la un loc pe toti, unii dintre ei mi-au spus ca nu mai vorbisera niciodata atat de mult cu un israelian sau palestinian."

Un film plin de amuzament, dar cum spuneam, si cu multe invataminte, neasteptat pentru o comedie.

Nota 7.5/10
Jovi

Niciun comentariu: