joi, 13 august 2009

Leapsa literara

Leapsa primita de la Cinabru


1. Ce carte ai recomanda si de ce unui dezamagit din dragoste?


Dino Buzzati-O dragoste. Pentru ca dupa o dragoste, vine intotdeauna alta, pentru ca fiecare lucru contine in el insusi o parte din dragoste. Pentru ca multe iubiri adevarate sunt imposibile, in acelasi timp si nu este singurul care regreta pierderea ei. "O taina foarte simpla: dragostea. Tot ceea ce ne fascineaza in lumea neinsufletita, padurile, sesurile, raurile, muntii, marile, vaile, stepele, mai mult, si orasele, palatele, pietrele, mai mult, noaptea, stelele, vantul, toate acestea, indiferente in sine si goale de sens, se umplu de inteles omenesc, fara ca noi s-a banuim, contin presimtirea dragostei.”


2. Ce carte ai recomanda si de ce iubitului/iubitei?


Soren Kirkegaard-Jurnalul seducatorului. Ca sa ma pretuiasca mai mult, vazand ce ticalos as fi putut sa fiu (si nu sunt).

3. Ce carte ai recomanda si de ce celui mai bun prieten?


Asta e cea mai dificila. Sa spunem...Viata pe un peron-Octavian Paler. Fara motivatie.


4. Ce carte ai recomanda si de ce unui copil de 10 ani?


Eu citeam pe atunci Karl May si Michel Zevaco, dar cartea care m-a impresionat si pe care o recomand este Robinson Crusoe, cea care m-a invatat lupta pentru suprevietuire (sufleteasca, mai mult) si care mi-a dezvoltat increderea in sine si in viitor.


5. Ce carte ai recomanda și de ce unui mare aventurier/călător?


Cum dorinta mea e sa ajung in lumea asiatica, de care sunt fascinat, as recomanda doua carti-India, de Mircea Eliade si Un barbar in Asia, de Henri Michaux.


6. Ce carte ai recomanda si de ce unui dusman cunoscut?


L-as inchide intr-o camera fara ferestre si i-as da Ramayana si Mahabharata, in sanscrita, cu promisiunea ca il voi elibera dupa ce o traduce in…chineza. Cata cruzime!


7. Ce carte ai recomanda si de ce unei persoane care nu iubeste lectura?


Ce sa mai recomand ? Nu o iubeste si gata, greu sa ii inveti. Asa ca o carte gen Mihaela Radulescu sau Laura Andresan, poate i-ar convinge. :))


8. Ce carte ai recomanda si de ce unuia "cu nasul pe sus"?


Ghidul nesimtitului, de Radu Paraschivescu, poate asa isi dau seama ca nu sunt doar « cu nasul pe sus », ci si nesimtiti (deseori).

9. Ce carte ai recomanda si de ce celui care apare primul in lista ta de bloguri?

Si la mine, la fel ca si la Cinabru, se schimba dupa postari. Acum primii sunt cei de la Filmetari.com, blog la care am colaborat si eu pana cu ceva timp in urma. Lor le-as recomanda cartea « 1001 Movies You Must See Before You Die », care sta la loc de cinste la mine in biblioteca. Ei vor gasi acolo filme de colectie, filme adevarate, filme cult, cu mult peste « prostiile » din zilele noastre. Filme cu adevarat «tari».

10. Ce carte ai recomanda si de ce unuia care crede ca le-a vazut pe toate in viata?

Nimeni nu a vazut tot, creduli din astia insa exista. Sa spun Cartea neagra si Gog de Giovanni Papini, sunt acolo niste povesti care sigur nu si le-au imaginat, de vazut nici atat.

Sa dau mai departe, asa se procedeaza: lui Bogdan, celor de la Insemnari din subterana si tuturor prietenilor care vor sa o preia si sa ne scrie impresiile lor.

Un comentariu:

afreuda spunea...

Ha ha! aia cu dusmanul e super tare. Te recunosc acolo. :)