miercuri, 8 octombrie 2008

Transsiberian



Transsiberian

Regia
Brad Anderson
In rolurile principale Woody Harrelson, Eduardo Noriega

Am purces la vizionarea acestui film mai mult atras de titlu, de perspectiva unor peisaje din Siberia si de actorii de pe afis (mai cu seama Woody Harrelson), fara sa citesc nimic despre actiune, fara sa stiu daca este comedie, actiune, drama sau orice altceva. Si am fost placut surprins de un scenariu bine inchegat, plin de suspans, un thriller pe care il asteptam de mult timp, care sa ma atraga si sa ma mentina atent pana in ultima clipa (una care dezleaga multe mistere).

Dupa cum spune si titlul, actiunea se petrece, in principal, in trenul ce traverseaza Rusia, de aceasta data, intre Beijing si Moscova. Lipsesc, aproape in totalitate, peisajele urbane, ceea ce il face interesant, mai ales pentru specificul filmului. Un cuplu de americani decid sa isi refaca casatoria cu probleme, printr-o calatorie neobisnuita si unica-Roy (Woody Harrelson), tipicul barbatului cuminte, molatic si dornic sa isi multumeasca prin orice mijloc partenera de viata si Jessie (Emily Mortimer), sotia lui, care, dupa o viata zbuciumata (inchisoare, droguri, dezalcoolizare), gaseste un barbat linistit langa care isi reface viata, desi tentatiile trecutului apar la fiecare pas (macar in mintea ei).

In tren, intalnesc doua persoane cu care se imprietenesc repede, in ciuda aspectului lor dubios si al povestii neverosimile: Carlos si Abby. In epoca in care traficantii de droguri prefera ruta Transiberian-ului, este de preferat sa nu vorbesti cu strainii, iar Roy si Jessie nu au facut-o. In clipa in care Roy pierde trenul intr-o gara oarecare, in urmatoarea, Jessie este insotita de cei doi, in asteptarea sotului. Jessie face prima infractiune in Rusia: il ucide, in legitima aparare, pe Carlos, iar urmarile sunt din cele mai nefaste, pentru ca o parte a Politiei rusesti, cu tendinte sovietice, partea corupta care doreste pentru propriile interese drogurile ascunse de Carlos, pleaca pe urmele ei.

Cand un film de acest gen reuseste sa te tina cu sufletul la gura pe tot parcursul lui, desi lipsesc scenele violente, deja a castigat batalia. La aceasta, contribuie insa si actorii (cu precadere Woody Harrelson si Ben Kingsley, din nou magistral), dar si peisajele de iarna si intunecata din indepartata Rusie, un tinut care este asa de bine ilustrat, incat ii induce si spectatorului dorinta de a nu ajunge niciodata acolo (desi filmul a fost turnat in Vilnius-Lituania). Si un citat simpatic: "Kill all of my demons and my angels might die too".

Nota 8.5/10
Jovi

Niciun comentariu: