luni, 28 aprilie 2008

A Good Year





Un an bun (2006)
A Good Year
In rolurile principale Russell Crowe

O comedie romantica care beneficiaza de o ambianta de exceptie si de interpretarea unuia dintre cei mai buni actori ai ultimilor ani, Russell Crowe. Cum am vizionat o parte din film cu niste prieteni apropiati, am cazut de acord ca un domeniu viticol din Provence, Franta, si cu un conac pe masura, la fel ca cel din film, ar fi locul ideal unde ne-am putea retrage oricand.

Max Skinner este un specialist financiar de la bursele din Londra, un om destul de insensibil atat cu rudele si prietenii saii, cat si subalternii. In copilarie, a locuit in Franta, alaturi de unchiul sau, Henry, la conacul sau, unde supraveghea productia de struguri si de vin. In momentul cand Henry moare, Max pleaca in Franta pentru a-si recupera domeniul mostenit si a-l vinde, castigand mult in plan financiar.

Ajungand la locurile atat de familiare si inradacinate in inima sa, incepe sa se schimbe. In primul rand, atitudinea sa este altfel: ii revede pe cunoscuti, leaga noi prietenii. O (re)intalneste pe Fanny Chenal (Marion Cotillard), proprietara unui restaurant din sat, de care se indragosteste. Iar replica filmului izvoraste din aceasta dragoste: "Daca o sticla de vin ar avea gustul tau, paharul nu ar fi niciodata gol".

Si acum apare dilema lui: vanzarea domeniului si reintoarcerea la Londra sau renuntarea la cariera si continuarea muncii unchiului sau? De altfel, aceasta este dilema fiecarui om: intre viata personala si viata profesionala, intre familie si cariera, intre momentele pasionale si cele rationale si multe altele. Intre ratiune si simtire, in cele din urma.

Un excelent film romantic, care insa este puternic bazat pe realitatile vietii moderne, pe puternica dorinta a lumii de astazi de a sari peste etapele fericirii personale, in favoarea celei lipsite de sensibilitate a fericirii profesionale.

Nota 8/10
Jovi

Niciun comentariu: