sâmbătă, 16 februarie 2008

Un cartus de Kent si un pachet de cafea

Un cartus de Kent si un pachet de cafea
In rolurile principale Victor Rebengiuc, Mimi Branescu
Un scurt-metraj care a primit in 2004 premiul "Ursul de Aur pentru cel mai bun film de scurt-metraj" in cadrul Festivalului de film de la Berlin, cu motivatia «Buget mic, impact urias, o poveste simpla, dar eficienta, cu dialoguri fantastice - acest film este o remarcabila marturie despre o societate ce trece prin profunde transformari».
In cele 10-11 minute de film, sunt mai multe mesaje relevate. In primul rand, decadenta societatii romanesti si nepasarea copiilor fara de parinti, atat de magistral ilustrata. Atat de departe sufleteste au ajuns copiii in capitalismul nostru, incat fiul ii da intalnire tatalui intr-un restaurant pentru a le asculta necazurile, grabit si parca lipsit de inima, in vreme ce mama este acasa paralizata si fara nimeni alaturi. Nu sunt doar tata si fiu, ci provin si din clase diferite: omul simplu, pentru care conteaza orice lucru obisnuit si stie sa ii dea importanta si tanarul afacerist, pentru care mai important este timpul, decat alinarea parintilor.
In al doilea rand, coruptia preexistenta si niciodata pierduta de la noi. Pentru a fi angajat intr-un post necorespunzator pregatirii si nedorit, dar indispensabil batranetii lui, tatal trebuie sa ofere mita traditionala unui director, un pachet de cafea si un cartus de Kent.
Desi foarte scurt, este impresionant.
Nota 10/10.
Jovi

Niciun comentariu: